Яйцата могат да отключат алергия, казва специалист

63755
Яйцата могат да отключат алергия, казва специалист

Преяждането с яйца може да отключи алергия. Това твърди д-р Светлана Моминска, специалист по хранене и диетика в Регионална здравна инспекция - Велико Търново.

Тя обясни, че след 40-дневен пост за човек, който не е приемал животински белтък, приемането на яйца в по-голямо количество натоварва организма.

Производители: Супермаркетите спекулират с цената на яйцата

Цената на яйцата не се е увеличила за празниците, защото на пазара в момента има доста вносни яйца, които подбиват цената. Това каза с...

„Всички алергии са на фона на това, че организма, посрещайки или приемайки чуждороден белтък, може да отключи имунен механизъм, който да предизвика алергична реакция”, посочи д-р Моминска пред Агенция "Фокус". Тя съветва в по-малки количества да бъдат консумираните яйца, тъй като една от съставните части - белтъка, води до белтъчно натоварване на бъбреците, както и на целия организъм.

При възрастния човек, който много години е консумирал яйца, е трудно да се отключи такава алергия, но може на фона на някакво друго заболяване да се предизвика такава. Много от децата могат да реагират с непоносимост белтъка на яйцето, появява се сърбеж, което не е алергична непоносимост, а нещо бързо преходно и не животозастрашаващо състояние.

„Не по-малко опасни са обаче и жълтъците. При хора с някакво заболяване на жлъчката или на стомашно-чревния тракт предизвиква разстройство, повръщане и по такъв начин може да се провали великденския празник. Великденската трапеза, независимо, че е много отрупана, за да бъдем здрави и годината щастлива, е необходимо по малко, може трапезата да е отрупана с козунаци, но по-добре четвъртинка, половинка филийка да се вземе от козунака”, каза още д-р Моминска. Тя препоръчва по възможност козунака и яйцето да не се консумират едновременно, тъй като е много голямо енергийното съдържание и в двата продукта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com