Яжте този летен плод за здрави кости и сваляне на холестерола

51764
Яжте този летен плод за здрави кости и сваляне на холестерола
Снимка: iStock

Според руския диетолог д-р Марина Макиша яденето на един летен плод предотвратява развитието на остеопороза, както и  проблеми с високия холестерол. Експертът споделя за ползите от яденето на сливи - един от най-достъпните, евтини летни плодове, за тялото и здравето. Този плод е богат източник на антиоксиданти - например зеаксантин, който предотвратява развитието на свързани с възрастта очни заболявания.

Ползи от сините сливи за здравето на костите и нивата на холестерола

„Антоцианинът, който е най-изобилен в тъмносините, лилавите и яркочервените плодове, е полезен за профилактика на сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза“, добавя Марина Макиша.

Освен това тя обръща внимание на високото съдържание на фибри в сливата. Благодарение на това свойство сливата помага за нормализиране на холестерола. В допълнение, плодовете са наситени с витамин С и микроелементи (например магнезий и калий), което ги прави полезни за нормализиране на кръвното налягане и укрепване на кръвоносните съдове чрез подобряване на тяхното състояние.

Лекар: Този знак около очите издава, че имате висок холестерол

Едно от важните предимства на сливите е съдържанието им на витамин К, който играе ключова роля в усвояването на калций от организма, основният минерал на зъбите и костите. Поради тази причина сливите и сините сливи се препоръчват на жените по време на менопаузата. Тези плодове могат да укрепят отслабващите кости, набавяйки им повече калций. По този начин намалява риска от остеопороза, отслабване на костната тъкан. 

 

В същото време, разговаряйки с RIA FederalPress, диетологът подчертава, че трябва да ядете сливи в умерени количества. В случай на съществуващи хронични заболявания, консултирайте се с вашия лекар относно консумацията им.

Също така лекарят припомня, че антиоксидантите в сливите забавят увреждането и стареенето на клетките в тялото. Освен това, колкото по-тъмен и наситен е цветът им, толкова по-полезни са от тази гледна точка.

Много хора знаят, че сливите и сините сливи са първият домашен лек срещу запек. И проучванията показват, че всъщност този лек е много ефективен. Но същевременно тези, които често страдат от запек, не бива да разчитат изцяло на сините сливи. Това може да доведе до зависимост след определен период на употреба и да причини усложнения.

Хората със синдром на раздразнените черва също трябва да внимават със сините сливи. Консумацията им може да причини храносмилателни проблеми, включително газове, подуване на корема и диария.

Сините сливи съдържат две активни съставки: сорбитол и хлорогенова киселина. И двете съединения стимулират движението на червата. Сорбитолът е късоверижен въглехидрат, който може да се абсорбира слабо при някои хора и да причини нежелани симптоми като нередовни движения на червата, спазми и подуване на корема.

Още: 4 знака на висок холестерол, които засягат ръцете

Важно: Информацията в тази статия е предоставена за справка! Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Защо се появява сърбеж в гърлото: причини за този неприятен симптом

Кои храни се смятат за много полезни при висок креатинин

7 начина за бързо премахване на подпухналостта от очите

Какво се случва с кръвното ви, ако всеки ден пиете смутита

Лекар: Всички правим тези грешки, но те са пагубни за червата

Какво е вредно да се яде на закуска?

НЕ само артрит: Болките в краката над 60 години може да издават това заболяване

Кардиолог: Това е най-добрата риба за сърцето

Започнете сега, за да имате сърце на 30-годишен, когато сте на 60

Изследователи: Две трети от жените бъркат признак за рак на яйчниците с подуване на корема

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com