Как да изключим хормоните, които причиняват напълняване

36391
Как да изключим хормоните, които причиняват напълняване
Снимка: iStock/Guliver

Полезно е да се знае, че теглото на човек не винаги зависи единствено от храната, която приема. Много често хормоните, които се отделят в кръвта ни, повлияват върху нашето физическо състояние. Ако от години се опитвате да отслабнете или пък да напълнеете, но въпреки диетите и хранителните режими, все пак не успявате, може би е време да посетите ендокринолог. Тук ще ви посочим на кои хормони е хубаво да се обърне внимание. Всеки дисбаланс има определени последствия.

Естроген и прогестерон – ниските нива на естроген са отговорни за наддаването на теглото при жените, особено в областта на корема. Заради това жените са склонни към напълняване след 45-тата си година, тъй като менопаузата се характеризира именно с намаляване на количеството естроген в кръвта. Ниските нива на прогестерон се свързват със задържането на течности в тялото, което също увеличава теглото.

Не ядете, но пак наддавате килограми – защо се получава така

Когато не се храните толкова много и вредно, но въпреки това не сваляте килограми, а дори качвате, най-вероятно има проблем, който тряб...

Тестостерон – повишените нива на тестостерон могат да доведат до проблеми с яйчниците при жените, нередовен менструален цикъл и т.н. Това, от своя страна, може да повлияе и на теглото. Наблюдава се наднормено тегло, акне и други. Ниските нива на тестостерон пък имат значение за бързината на метаболитните процеси, тоест колкото по – малко тестостерон, толкова по – бавен метаболизъм.

Лептин – този хормон е свързан с чувството ни на апетит. Той се нарича още „хормон на глада“. Тоест колкото по – малко имаме от него в кръвта си, толкова повече апетит ще изпитваме. Следователно е възможно да страдаме от затлъстяване.

Грелин – благодарение на този хормон, ние изпитваме чувство за глад. Всеки път, когато сме се нахранили, следва нивата на грелин да се понижат. Сами се досещате какво ще се случи, ако нивата на този хормон са постоянно високи – това означава постоянно да изпитваме глад, което задължително ще доведе до покачване на теглото.

Инсулин – отговорен за преработката на излишната захар. Той пренася глюкозата до черния дроб и мускулните клетки. Ако прекалявате със сладкото, това несъмнено ще увеличи нивата на инсулин. Следователно ще се натрупат излишни килограми.

10 лекарства, които могат да доведат до напълняване

В съвременния свят има лекарства за почти всяко неразположение и заболяване. Но за съжаление, много от тях водят до наддаване на тегло....

Хормони, свързани със щитовидната жлеза – тук са възможни два варианта: щитовидната жлеза да произвежда прекалено много хормони или да не произвежда достатъчно. И при двата вариант налице е отклонение от нормата. Щитовидната жлеза има участие в регулацията на метаболизма, следователно има отношение към излишните килограми.

Соматотропин – хормон на растежа. Вариантите са или изоставане в растежа (в детска възраст) или гигантизъм, т.е. превишаване на нормалния растеж. Соматотропинът е отговорен за обмена на белтъци и въглехидрати в организма.

Кортизол – този хормон се произвежда в надбъбречните жлези и е свързан със състоянието ни на стрес. Някои жени изпитват силен глад, когато са стресирани, следователно преяждат, за да се успокоят. Системното преяждане при всички случаи води до покачване на теглото.

Като заключение, не бързайте с диетите и гладуването. Преди това е желателно да изследвате организма си, за да знаете от какво има нужда и коя диета би била най-полезна. Тази статия няма за цел да поставя диагноза, задължително се консултирайте със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com