Как да разберем, че страдаме от недостиг на желязо?

12228
Как да разберем, че страдаме от недостиг на желязо?
Снимка: iStock

Недостигът на желязо е често срещан хранителен проблем, който може да има значително въздействие върху цялостното здраве. Разбирането на признаците и симптомите на недостиг на желязо е от решаващо значение за навременната намеса и предотвратяването на по-тежки усложнения. Ето основните показатели, които могат да подскажат, че страдате от недостиг на желязо.

Умора и слабост: Един от най-ранните и най-често срещани признаци за недостиг на желязо е постоянната умора и слабост. Желязото играе жизненоважна роля в производството на хемоглобин - молекулата, отговорна за пренасянето на кислород до различни тъкани и органи. Когато нивата на желязото са ниски, организмът се бори да осигури достатъчно кислород на клетките, което води до чувство на изтощение и слабост.

Кои са първите симптоми при дефицит на желязо

Бледа кожа и студени крайници: Недостатъчните нива на желязо могат да доведат до намалено производство на хемоглобин, което води до състояние, известно като анемия. Анемията често се проявява като бледост на кожата, особено забележима в областта на лицето и вътрешната част на долните клепачи. Студените ръце и крака също могат да бъдат показателни за лошо кръвообращение поради намален капацитет за пренасяне на кислород.

Задух: С напредването на дефицита на желязо се нарушава способността на организма да пренася кислород. Това може да доведе до недостиг на въздух дори при минимално физическо натоварване. Хората могат да се почувстват отпаднали или да изпитват затруднения с дишането по време на дейности, които преди са били лесни за изпълнение.

Главоболие и замайване: Недостатъчното снабдяване на мозъка с кислород поради ниските нива на желязо може да доведе до главоболие и замаяност. Тези симптоми могат да бъдат по-силно изразени при бързо изправяне или при дейности, които изискват повишен приток на кръв към мозъка.

Сърцебиене: Анемията, свързана с недостиг на желязо, може да доведе до ускорен сърдечен ритъм и сърцебиене, тъй като сърцето работи по-усилено, за да компенсира намалената способност на кръвта да пренася кислород.

Чупливи нокти и косопад: Недостигът на желязо може да се отрази на състоянието на ноктите и косата. Често срещани симптоми са чупливи нокти, които могат да се набраздят, и повишено опадане на косата. Това се случва, тъй като желязото е от съществено значение за правилното подхранване на космените фоликули и за поддържането на здрави и силни нокти.

Желание за нехранителни продукти: Някои хора с недостиг на желязо могат да изпитват необичайно желание за нехранителни продукти, като лед, мръсотия или нишесте. Въпреки че точната причина за това явление не е напълно изяснена, то се счита за потенциален индикатор за ниски нива на желязо.

Как да разберем, че страдаме от недостиг на желязо?

Необяснимо безпокойство на краката: Синдромът на неспокойните крака, характеризиращ се с неприятни усещания и желание да се движат краката, се свързва с недостиг на желязо. Въпреки че връзката не е напълно изяснена, повишаването на нивата на желязо може да облекчи някои хора, които изпитват това състояние.

Ако въз основа на тези признаци и симптоми имате съмнения за недостиг на желязо, е изключително важно да се консултирате с медицински специалист за правилна диагноза и лечение. Може да се препоръчат добавки с желязо или промени в хранителния режим, за да се отстрани дефицитът и да се възстанови оптималното здраве.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com