Как да си съставим подходящо пролетно меню

6574
Как да си съставим подходящо пролетно меню
Снимка: Adina Voicu / Pixabay

През зимата тялото има липса на витамини и минерали, тъй като няма досег до пресни плодове и зеленчуци. Затова е важно през пролетта да си ги набавим, за да го захраним и укрепим имунитета си.

За да съставим подходящото пролетно меню, може да се възползваме от съветите на диетолозите. Според тях, на тялото най-напред трябва да се дадат витамини, антиоксиданти и фибри в огромни количества. Те са от изключителна важност, за да се възстанови изгубената жизненост на клетките от студените месеци. За това плодовете, включително горските такива, както и зеленчуците трябва да заемат централно място в менюто ни през пролетния сезон.

Лекар: Тези 6 храни повишават хемоглобина

Поддържането на нормални нива на хемоглобина е изключително важно за нашето здраве. Ниските стойности на този кръвен показател може да ...

От зеленчуците и горските плодове ще дойдат витамин С, фибрите, биофлавоноидите и антиоксидантите. Хапвайте свежи пролетни салати, като маруля, репички, рукола и спанак. Ако пресните плодове и зеленчуци не са ви достъпни, то можете да ги замените със замразени. Те също ще ви помогнат да възстановите силите си.

Нужната порция от витамин С може да се набави и от порция кисело зеле, шепа касис, червени чушки, цитруси, които са достъпни през цялото време. Можете да включите зеленчуци и от оранжерията.

Какво ще е нужно на организма след зимата?

Витамините А, В, Д и Е са важни на организма, особено с настъпването на новия сезон. Можете да си ги набавите чрез пълнозърнест хляб, сметана, ядки, месо и други храни, които консумираме редовно и са достъпни и през зимата.

Витамин В участва в редица процеси през пролетта и затова е важно да си го набавяме. Той може да се осигури от пълнозърнестия хляб, зърнените храни, месните продукти и черния дроб. Това го прави задължителен за пролетната диета.

Лекар: Никога не комбинирайте тези храни, ще навредите на здравето си

Някои храни е по-добре да не се комбинират, тъй като това може да навреди на здравето ни. Гастроентерологът д-р Нурия Дианова изброи к...

Витамин Е мастен витамин. Поради тази причина си го набавете от мастни продукти като растителни масла, ядки и семена. Заедно с витамин А той се грижи за косата, кожата и ноктите, които често стават по-крехки по време на смяната на сезоните.

Витамин А може да се набави от жълтъка на яйцата, може да се получи и от заквасена сметана и масло.

Разбира се, всички тези витамини можете да си ги набавите от хранителни добавки под формата на таблетки. Най-добре е обаче да си ги получите от храната, тъй като е много по-приятно и полезно. Можете да използвате за вдъхновение останалите продукти от Великденските празници и да си направите различни сладкиши, ястия и каквото друго искате, богати на тези витамини. Така ще използвате всичко налично, без да го изхвърляте, а и ще можете да се развихрите в кухнята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com