Как да заменим брашното и да се отървем от глутена: Здравословни алтернативи

31587
Как да заменим брашното и да се отървем от глутена: Здравословни алтернативи
Снимка: pixabay.com

Когато се стремите към по-здравословен начин на живот или спазвате определени диетични ограничения, замяната на традиционните брашнени храни с по-здравословни алтернативи може да бъде ключова стъпка. Брашното, особено рафинираното бяло брашно, често е с високо съдържание на въглехидрати и не съдържа основни хранителни вещества. За щастие, има многобройни хранителни алтернативи, които не само осигуряват разнообразни ползи за здравето, но и придават интересни вкусове и текстури на ястията ви - някои от долните са и без глутен.

Бадемово брашно

Бадемовото брашно е популярна безглутенова алтернатива, която придава на ястията ви орехов вкус. Богато на здравословни мазнини, протеини и витамини, бадемовото брашно е отличен избор за печене. То работи добре в рецепти за мъфини, палачинки и бисквити, като предлага влажна и нежна текстура.

Още: Какво представлява силното брашно

Кокосово брашно

Кокосовото брашно е друг безглутенов вариант, получен от сушено кокосово месо. То е с високо съдържание на фибри, ниско съдържание на въглехидрати и придава фин кокосов аромат. Поради високата му абсорбционна способност в рецептите може да ви е необходимо по-малко кокосово брашно в сравнение с други брашна. То е чудесно за приготвяне на безглутенов хляб, палачинки и дори солени ястия.

Овесено брашно

Овесеното брашно е хранителен пълнозърнест вариант, който се произвежда чрез смилане на цели овесени ядки. То съдържа бета-глюкани, които могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола. Овесеното брашно е универсално и може да се използва в различни рецепти, като палачинки, гофрети и мъфини. То придава плътна текстура и леко сладък вкус.

Още: Ето кое брашно е най-полезно за вашето здраве

Брашно от киноа

Брашното от киноа е безглутенов продукт, пълен с протеини, направен от смлени семена от киноа. То има леко ядков вкус и е богато на незаменими аминокиселини. Брашното от киноа е подходящо за печене, като осигурява лека и пухкава текстура. То е чудесен избор за безглутенов хляб и кори за пица.

Брашно от нахут

Известно още като безан или грам брашно, брашното от нахут е с високо съдържание на протеини и фибри. То има леко орехов вкус и се използва добре в солени ястия като сока (вид палачинка), плоски хлябове и като сгъстител в супи и яхнии.

Още: Кое брашно е най-здравословното и можем да си правим тестени изделия, без да се притесняваме

Ориз или каша от карфиол

За тези, които искат да намалят приема на въглехидрати, карфиолът може да бъде универсален заместител. Оризът от карфиол и пюрето от карфиол са отлични алтернативи на традиционните ориз и картофено пюре. Те са нискокалорични, богати на хранителни вещества и могат да се подправят, за да допълнят различни ястия.

Превръщането на тези здравословни алтернативи на брашното в част от диетата ви не само повишава хранителната стойност, но и открива свят на разнообразни и ароматни възможности. Експериментирането с тези заместители ви позволява да се наслаждавате на любимите си храни без чувство за вина, като насърчава балансирания и здравословен подход към храненето.

Източник: Healthline

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com