Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как е правилно да се пие вода преди и след хранене?

21 юни 2024, 08:57 часа

Днес много хора водят активен начин на живот: спортуват, спазват правилна и здравословна диета, а също така наблюдават количеството вода, което консумират. Около последната тема има доста митове, предразсъдъци и заблуди, които, ако не навредят на здравето ви, в най-добрия случай ще се окажат безполезни. Например, има мнение, че трябва да пиете поне 2 литра чиста питейна вода дневно, за да сте в добра форма. Други съветват да се пие не само обикновена, но и дестилирана вода. Има предписания и по кое време трябва да се пие вода и как това може да е свързано с приема на храна. Изданието The Health Site споделя как е правилно да пие вода преди, по време и след хранене.

Възможно ли е да се пие вода преди хранене?

Водата насърчава процеса на храносмилане и също така засища глада. Изпиването на чаша вода преди хранене ще ви помогне да ядете по-малко и да избегнете преяждането.

По колко вода трябва да пием на ден през летните месеци

Не е необходимо обаче това да се превръща в задължителен ритуал или навик. Ако се чувствате жадни, пийте; ако не, не се насилвайте. Също така е лоша идея да се опитате да пиете повече вода преди хранене, за да можете да ядете по-малко. Това може да доведе до разтягане на стомаха, което води до подуване и тежест.

Възможно ли е да се пие вода по време на хранене?

Съществува мнение, че е абсолютно забранено да се пие по време на хранене, тъй като течността разрежда стомашния сок, намалява киселинността и по този начин пречи на храносмилането на храната и нейното усвояване от тялото. Всъщност всичко е точно обратното: водата омекотява храната и по този начин насърчава нейното храносмилане. Основното е да спазвате умереност и да не пиете много вода по време на хранене, тъй като съществува риск от разтягане на стомаха, което в крайна сметка ще ви накара да ядете повече от нормалното.

Колко време след хранене можете да пиете вода?

Един от популярните митове също е свързан с подуването на стомаха. Смята се, че не трябва да пиете вода в рамките на 30-40 минути след хранене. От една страна, в това има доза истина, но от друга страна, не трябва да страдате от жажда и да търпите дискомфорт, ако почувствате нужда да пиете вода. Една чаша течност определено няма да навреди. Ако сте категорично решени да не пиете веднага след хранене, тогава изчакайте 10-15 минути, тъй като през това време процесът на храносмилане започва в стомаха, след което можете спокойно да пиете вода или чай.

Връзката между водата и здравословния начин на живот

Чистата питейна вода и здравословният начин на живот са неразривно свързани. И тук обаче е необходимо да запомните спазването на мярката. Чистата вода стартира метаболитните процеси в организма и подобрява работата на стомашно-чревния тракт. Необходима е и за поддържане на здрави кожа, коса и нокти. Следователно има връзка: като пиете достатъчно вода на ден, вие осигурявате безценни ползи за вашето здраве.

За да сте сигурни, че питейната вода е само полезна, трябва да запомните редица правила и полезни съвети:

Определете оптималното за вас количество вода за дневен прием.

Не се страхувайте от малки отклонения от нормата в зависимост от времето, физическата активност и други фактори.

Винаги дръжте малко количество чиста питейна вода под ръка, като например малка бутилка в чантата си или на работното място.

Не се страхувайте да разнообразите вкуса на водата си, като добавите плодове, цитрусови плодове, зеленчуци, мед и други продукти. Това не само ще направи водата по-вкусна, но и ще я обогати с полезни вещества, витамини и микроелементи.

Пийте вода, която не е твърде студена и не е твърде гореща) в зависимост от вашите нужди, метеорологичните условия и други фактори.

Не забравяйте, че супи, чай, кафе, плодове, включително диня и пъпеш, безалкохолни напитки и други храни, съдържащи течност, също трябва да бъдат включени в количеството вода, консумирана на ден.

Кардилог: Правилното пиене на вода предпазва от кръвни съсиреци

Важно: Статията не замества балансираното хранене о консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес