Как маслините могат да са вашето спасение при подагра?

39752
Как маслините могат да са вашето спасение при подагра?
Снимка: Getty Images/Guliver

Подаграта е хронично протичащо заболяване, което се проявява с възпаление на стави, включващо болка, оток, намалена подвижност, като най-често – в повече от половината случаи – е засегната ставата на стъпалото в основата на палеца. Кожата е толкова червена и подута, че и най-лекият допир може да причини изключително силна болка.

Това причинява не само физически дискомфорт на пациента, но и намалява възможностите и желанието му за движение, а обездвижването води след себе си редица други проблеми. И тъй като заболяването е хронично – с периоди на ремисия и обостряне, важно е пациентите да направят всичко, зависещо от тях, за да редуцират периодите на обостряне на подаграта. Промяна в начина на живот и в ежедневното меню може да се окаже много полезна за страдащите от подагра, като последните проучвания сочат маслините при подагра за истински цяр и първа помощ за пациентите. Вижте защо.

Диетолог: Как да се храните при подагра, за да намалите пристъпите на болестта

Как помагат маслините при подагра?

Хиперурикемията е основната причина за подаграта. И тъй като сред причините за нея са освен генетичната предразположеност, намаленото отделяне на урат солите на пикочната киселина, приемът на определени медикаменти и храненето или по-скоро изборът на храна, то промени в менюто могат да се окажат изключително полезни и да ви помогнат за преодоляване или редуциране на тежките симптоми на подаграта.

Възможно е страдащите от  подагра да приемат чрез храната повече пурин от необходимото, което води до нарушения във функциите на бъбреците. Прекомерно количество пикочна киселина в кръвта, уратните кристали се събират в ставите, пораждат състоянието, наречено подагра. Малки промени в диетата определено помагат. Избягването на храни с високо съдържание на пурини, като дреболии, сардини, алкохол, мая, бекон, спанак и др. съдържат много пурини и следва да се избягват изцяло или да се ограничи до абсолютния минимум консумацията им от страдащите от подагра. А защо се препоръчва консумацията на маслини и как помагат маслините при подагра?

Учените твърдят, че маслините и особено зелените маслини са изключително ценни при подагра, тъй като притежават ярко изразени противовъзпалителни свойства. Един от полифенолите, които съдържат, има фармакологична активност като ибупрофен например и действа като естествено противовъзпалително средство. Така консумацията на маслини редуцира възпалението, облекчава болката и подобрява самочувствието на болните от подагра, но и от други възпалителни ставни заболявания като ревматоиден артрит например.

Маслините определено имат и други ползи за здравето – богати са на антиоксиданти, подпомагат функционирането на сърцето и поддържат костите здрави, но една от основните им ползи е именно облекчаване на възпаленията в тялото.

Тези плодове НЕ трябва да се ядат при подагра

Полезни храни при подагра

В списъка с храните, които страдащите от болезнената подагра могат да добавят към менюто си, за да облекчат състоянието и болката, тъй като редуцират натурално пикочната киселина, са:

  • ябълков оцет, който може и да се пие, разтворен с вода, тъй като консумацията му чист би била проблематична,
  • лимонът и лимоновият сок, приети както е по-удобно и предпочитано от пациента,
  • горските плодове, богати на антиоксиданти,
  • чистият зехтин с екстра качество или, както казахме, маслините,
  • храните, богати на фибри като цяло.

Как още помагат маслините при подагра?

Пиенето на чай от маслинови листа – сушени или пресни, накиснати във вряла вода за пет минути – се оказа ефективно лечение на болезнената подагра. Явно не само плодът е полезен и направеният от него зехтин, но и различни части от маслините, приготвени като чай или настойка.

В някои култури налагат възпалените, болезнени стави с листа от маслина – като компрес – така че имате разнообразие от методи, с които да включите маслините в борбата ви с болезнената подагра.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

7 основателни причини да ядете повече ягоди

Кой НЕ трябва да яде варени яйца

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com