Как трябва да се храним след 40, за да сме здрави

18209
Как трябва да се храним след 40, за да сме здрави
Снимка: iStock

След 40 годишна възраст в човешкото тяло настъпват някои промени, което изисква и определени промени в начина на хранене.

1. Раздвижете метаболизма

С напредване на годините метаболизма на организма се забавя значително. Нужна е допълнителна стимулация и основна роля в това играе храненето. Важно е да се храните често и по малко. Добре е да включвате повече протеини в менюто си. Така няма да преяждате и ще поддържате мускулите на тялото си в отлична форма.

2. Нека пълнозърнестите храни да преобладават

Пълнозърнестите храни доставят на организма витамин В, магнезий, фибри и калий. Те намаляват възможността да се появят някакви проблеми със сърцето, диабет или затлъстяване.

3. Не пренебрегвайте ядките

Ядките в никакъв случай не трябва да се пропускат в менюто. Те са важен източник на полезни мазнини, съдържат много антиоксиданти и намаляват количеството на лошия холестерол в кръвния поток.

4. Яжте леща

Този продукт доставя ценни за организма фибри и витамин В9 или фолиева киселина. Тя намалява количеството на лошия холестерол, предотвратяват диабета и проблемите със сърцето. Лещата съдържа селен който е ценен за предотвратяване на рак и когнитивни проблеми.

8 причини да обичате живота повече след 40

Чували сме, че 20-те години са най-щастливи в живота ни, но това едва ли е точно така. Когато навършим 40, вече сме по-зрели, по-мъдри ...

5. Консумация на добри бактерии

Наличието на добра чревна флора е от изключително значение. Нужно е в менюто ви редовно да са включени кисело млако и кефир, които имат в състава си пробиотици, важни за червата. Това е особено важно за възрастта над 40.

6. Включете мазната риба в менюто

Тъй като мазните риби доставят на организма ценни омега - 3 мазнини и витамин D трябва да присъстват в менюто ви поне 2 пъти в седмицата. Те ще помогнат за намаляване на риска от сърдечни проблеми, диабет и високо кръвно. Предотвратяват депресията и шизофренията. Доказано е, че облекчават симптоми на менопаузата. Добре е да се спрете на херинга, сьомга или пъстърва.

7. Изберете зелено кафе

Какво се случва с тялото ни, след като минем 40-те

С напредването на възрастта усещаме различни промени в тялото си, с които е добре да сме наясно. След 40 години промените започват да с...

Това е непечено кафе. То съдържа редица полезни хранителни вещества. Това кафе може да се похвали с много антиоксиданти, които значително забавят стареенето.

8. Нека вечерята да е в по-ранен час

Оказва се, че по-ранната вечеря се отразява благотворно на здравето. Ако се храните след 19 ч. не трябва да ви изненадва наличието на повече килограми, високи нива на холестерол и инсулин в кръвта. Късната вечеря може да доведе до сърдечни проблеми и диабет.

9. Не пренебрегвайте грижата за костите си

Калцият е нужен за всяка клетка в тялото ни. С възрастта все по-малко калций се приема с храната, а при недостиг организма си ги взима от костите. За да не се стигне до това положение, включете в менюто си повече мляко, сьомга, семена, бадеми и боб.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com