Какви са ефектите от протеиновия дефицит

10380
Какви са ефектите от протеиновия дефицит
Снимка: iStock

Дефицит на протеин или хипопротеинемия се случва, когато имате ниски нива на протеин в кръвта, което може да възникне, ако нямате достатъчно протеин в диетата си, за да задоволите нуждите на тялото си, като например когато следвате диета, която силно ограничава консумацията на протеини.

Може също да изпаднете в дефицит, ако тялото ви не е в състояние ефективно да смила и абсорбира протеините в храните, които ядете поради друго медицинско състояние.

Какво прави протеинът

Когато се усвоява, протеинът се разпада на аминокиселини. Тези аминокиселини помагат на тъканите на тялото да функционират и растат. Това прави този макроелемент важен за здрави и силни мускули и кости, както и за въздействие върху косата и ноктите ви.

Има девет незаменими аминокиселини и 11 несъществени аминокиселини. Есенциалните аминокиселини са „незаменими“, тъй като трябва да се консумират чрез диетата, тъй като телата ни не могат да ги произвеждат.

За разлика от въглехидратите и мазнините, няма механизъм за съхраняване на излишните аминокиселини, които се консумират с диетата. Така че е необходимо непрекъснато снабдяване. Казано просто, трябва да приемате протеини ежедневно, за да задоволите нуждите на тялото си.

Симптоми на протеинов дефицит

Когато тялото ви не получава необходимите количества протеин или не е в състояние да използва протеина ефективно, изследванията показват, че това може да доведе до редица симптоми, включително повишени инфекции и заболявания и намалена мускулна маса, често наричана саркопения при по-възрастните пациенти. Липсата на протеин също може да доведе до подуване на краката,  по-бавно време за заздравяване на рани, и високо кръвно налягане през втория триместър на бременността.

Зеленчуците, богати на протеини: Ето кои са те

Дефицитът на протеин може да се прояви по различен начин при кърмачета и деца. Например, едно проучване установи, че едно дете е развило сребриста коса и по-светли петна по кожата в резултат на предизвикан от заболяване дефицит на протеин. Преждевременно родените деца с хипопротеинемия също имат по-висок риск от тежки неврологични увреждания и смърт.

Тези проучвания потвърждават защо адекватният прием на протеини е от съществено значение за поддържане на правилната телесна функция на всеки етап от живота.

Какво причинява протеинов дефицит

Настоящите диетични насоки препоръчват възрастните да приемат между 10% и 35% от дневните калории от протеини. Някои изследователи обаче смятат, че това може да е твърде малко и трябва да бъде преразгледано.

Друга теория е, че яденето на вегетарианска диета допринася за дефицит на протеин. Мисълта е, че премахването на всички месни храни силно ограничава приема на протеини, понякога до нездравословни нива. Въпреки че това може да се случи в някои случаи, изследванията разкриват, че повечето вегетариански диети доставят достатъчно протеини чрез бобови растения, ядки и семена.

Дефицитът на протеин може да бъде причинен и от определени медицински състояния, някои от които включват:

  • Синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН)
  • Анорексия нервоза
  • Рак
  • Хронична обструктивна белодробна болест
  • Стомашно-чревни състояния
  • Бъбречна недостатъчност
  • Колко често срещан е протеиновият дефицит

Според проучване, приблизително един милиард души по света имат недостатъчен прием на протеини. Това до голяма степен се дължи на ограничения достъп до храна като цяло.

Колко протеин ви е необходим, за да изградите мускули?

И все пак, някои изследвания са установили, че приблизително една трета от възрастните над 50-годишна възраст не успяват да отговорят на препоръчителната дневна доза за прием на протеини. Хората, които следват ограничителна диета, също могат да изпитат протеинов дефицит.

Как да увеличите приема на протеини

Протеинът се предлага в голямо разнообразие от животински и растителни храни. Изборът на хранителни източници на протеин се препоръчва за оптимално здраве и фитнес. Това включва храни като:

  • Фасул и варива
  • Сирене
  • Яйца
  • Кисело мляко
  • Говеждо, пилешко, пуешко и свинско
  • Ядки и ядкови масла
  • Овесени ядки
  • Киноа
  • Морска храна
  • Семена
  • Тофу

Протеинът е от съществено значение за всички клетки и телесни тъкани и при недостиг може да наруши функциите на тялото. Въпреки че дефицитът на протеин, свързан с диетата, е рядък, за някои той съществува на пределни нива. Някои медицински състояния също могат да увеличат този риск.

Независимо от това, някои хора ще се възползват от увеличаване на приема на протеини. За щастие, добавянето на протеин към вашата диета е лесно и може да се постигне чрез включване на голямо разнообразие от храни от растителни или животински източници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com