Какви са причините за образуването на пъпки по тялото

38259
Какви са причините за образуването на пъпки по тялото
Снимка: iStock/Guliver

Екзема по кожата, пъпки, промени по кожата и дори гнойна екзема – много хора трябва да се справят с подобни проблеми всеки ден, което е свързано не само с дискомфорт, но и с чувство на срам. Какво причинява подобни проблеми и как да се справим с тях?

Причините за появата на акне по кожата

10 неподозирани приложения на кислородната вода

Кислородната вода, известна още като водороден перкоксид, е смятан за един от най-ефективните дезинфектанти за рани и помещения и се из...

Най-просто казано, обривът е възпалителна реакция, която е резултат от действието на някакъв външен фактор. Екземата може да бъде остра, подостра или хронична. Струва си да се знае, че кожните лезии не винаги са екземи - те приемат много различна форма и може да имат причини, които не са свързани с възпалителната реакция.

Петна по тялото - видове кожни лезии

Контактна екзема

Образува се при контакт с алергени при хора, които са алергични. Много често сенсибилизиращото вещество е никел, химикали, използвани в масовото производство или парфюмни съставки. Ако дразнителите директно увреждат кожата, това се нарича дразнеща контактна екзема. Това означава, че екземата не се дължи на алергия, а на действието на самото вещество (например на боя, грес или друго вещество, което е дразнещо). Контактната екзема се среща по-скоро при възрастни, по-често при жени, които имат по-голям контакт с козметика.

Симптоми на контактна екзема по кожата - основно това е силен сърбеж по кожата. Освен това има петна, зачервяване или мехури. Кожата също става удебелена и може да се лющи.

С тези лекове ще се отървете завинаги от белезите от акне

Акнето е проблем, от който не само тийнейджърите страдат. В по-зряла възраст то често е провокирано от определен здравословен проблем. ...

Атопичен дерматит

Това е хронично кожно заболяване, придружено от сърбеж. Основната причина е сухота, сърбеж и възпаление. Заболяването може да засегне както бебета, по -големи деца, така и възрастни. Източник са гените, тъй като имунната система реагира неправилно на ниски дози антигени, като свръхпродуцира IgE антитела срещу алергени. Поради това пациентът може да реагира на голямо разнообразие от алергени на околната среда, като цветен прашец, храна или козина да кажем. 

Симптоми: зачервяване, суха кожа, сърбеж, повтарящи се бактериални инфекции. Кожните лезии са най-чести в лактите и коленете, както и по лицето и шията. Могат да се появят и на гениталиите.

Акне

Акнето също е кожно заболяване, въпреки че повечето от нас го свързват само с проблеми с лицето, особено през юношеството. Интересното е, че акнето е едно от най-често срещаните кожни заболявания в света и може да засегне хора от всички възрасти. Различаваме много различни видове акне, например младежко акне (появяващо се в юношеска възраст), пиодермия, при която се появяват гнойни кисти, акне фокусирано (много големи черни точки и инфилтрати). Колкото по-бързо се лекува акнето, толкова по-голям е шансът за пълно възстановяване.

Подправки от кухнята, които ще ви помогнат в борбата с акнето

Съществуват 5 билкови подправки от кухнята, която се борят с акнето. Нека се запознаем със списъка и ще видим как тези билкови подправк...

Много често срещан проблем е и акнето по гърба, което се причинява от хормони и прекомерна себорея. Подобно на акнето по лицето, акнето по гърба може да бъде предизвикано от неправилна грижа за кожата и неправилно подбрана козметика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com