Какво може да каже косата за вашето здраве?

6447
Какво може да каже косата за вашето здраве?
Снимка: iStock/Guliver

Общоприето е, че качеството и външният вид на косата зависят само от определени манипулации или външни фактори. При внимателен анализ обаче се оказва, че заедно с други симптоми косата се превръща в своеобразен лакмус, сигнализиращ за дълбоки здравословни проблеми.

Слаба и безжизнена коса

Една от основните и очевидни причини косата да загуби блясъка си и да стане безжизнена е неправилната грижа, неадекватното хранене през зимата, честото боядисване и използването на маша или преса.

Косата често става вяла през есенно-зимния период, когато тялото има недостиг на витамини и минерали. Слабата коса може да показва липса на селен, сяра и фосфор в организма, според изследванията на Ахмад Горбани, асистент в изследователския център на Гилан.

Ако подозирате, че имате дефицит на тези микроелементи, тогава трябва да обърнете внимание на здравето на венците и развитието на кариеси: ако забележите неприятни промени в тази област, тогава трябва да се консултирате с лекар.

Пърхот

Що се отнася до пърхота, той най-често е безвреден, но не е изключително естетичен проблем, а също така провокира неприятен сърбеж. В допълнение, пърхотът неприятно се ръси върху раменете и дрехите.

Тайната на сияйната кожа и блестяща коса вече е разкрита

Ако искате да имате красива и млада кожа на лицето и врата, както и лъскава и блестяща коса, трябва да направите едно просто нещо. Да с...

Пърхотът може да бъде причинен от използване на твърде много стилизиращи продукти или недостатъчно изплакване на косата и скалпа. Той може да бъде причинен и от вашата диета. По-специално, ако има недостиг на мазнини и въглехидрати.

Други възможни причини за пърхот включват стрес, храносмилателни проблеми или имунодефицит.

Ако забележите, че люспите на пърхота са жълтеникави, тогава може да имате себореен дерматит. Това заболяване е доста трудно за лечение, така че шампоаните против пърхот тук са безсилни. Спешно трябва да си уговорите среща с лекар, за да установите причината за заболяването и да започнете комплексно лечение.

Тънка и чуплива коса

Състоянието на кожата, ноктите и косата може да се влоши от липсата на протеини. Тънката и чуплива коса показва това състояние. Протеинът е хранително вещество, необходимо за изграждане и поддържане на телесните тъкани. В този случай се препоръчва да се ядат повече плодове и храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини. Те включват: скариди, сьомга, сом и спанак.

7 изпитани трика, с които да кажете „чао“ на изтощената коса

Косата е символ на женственост и всяка дама си мечтае за здрава и бляскава коса, която да подчертава женствеността ѝ. Понякога обаче ка...

Косопад

Доказано е, че всеки човек средно може да загуби до сто косми на ден. По-значителната загуба на коса може да бъде свързана с проблеми в ендокринната и имунната система на организма. Може да бъде и симптом на диабет. Всяка от тези причини изисква незабавна медицинска помощ.

Но не се паникьосвайте. Косата също може да пада заради стрес и липса на витамини. Освен това, при жените косата пада по време на бременност. Само специалист, обаче, ще даде точната причина.

Ако изпитвате това, което експертите наричат ​​временна загуба на коса, трябва да се опитате, ако е възможно, да спрете приема на лекарства, които са ви предписани по това време, или да посетите лекар, за да диагностицирате съпътстващо патологично състояние, което може да причини косопад. Трябва ясно да се разбере, че този тип косопад не е постоянно състояние, което може да е свързано с наследствени черти.

Приемането на витамин D засилва растежа и възстановяването на косата. Забележително е, че експертите все още не могат да разберат точния механизъм на ефекта на витамин D върху косопада, но със сигурност е известно, че космените фоликули се нуждаят от високи нива на витамин D за възстановяване. По-специално се препоръчва приемането на определени дози витамин D3 ежедневно. Във всеки случай трябва да се консултирате със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com