Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете кисело мляко?

42435
Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете кисело мляко?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Млечните продукти, като киселото мляко, помагат за намаляване на високото кръвно налягане, което е основен рисков фактор за развитие на сърдечни заболявания.

Обикновеното кисело мляко, без добавени цветове и овкусители, предлага много ползи за здравето.

Ето 7 от най-значителните ползи от киселото мляко.

Богато е на важни хранителни вещества

Киселото мляко съдържа почти всички хранителни вещества, от които тялото се нуждае. Съдържа много калций - минерал, който е от съществено значение за здравината на зъбите и костите. Само една чаша осигурява 49% от дневните нужди от калций.

Киселото мляко е богато и на витамини от група В, особено витамин В12 и рибофлавин, които предпазват от сърдечни заболявания и някои вродени дефекти на невралната тръба. Една чаша кисело мляко осигурява 38% от дневната нужда от фосфор, 12% от магнезий и 18% от калий. Тези минерали са необходими за няколко биологични процеса, като регулирането на кръвното налягане, метаболизма и здравето на костите.

Високо съдържание на протеин

Киселото мляко съдържа впечатляващо количество протеин - около 12 грама на 200 грама кисело мляко. Доказано е, че протеинът стимулира метаболизма, като увеличава разхода на енергия, т.е. калориите, които се изгарят през деня.

Набавянето на достатъчно протеини е важно и за регулирането на апетита, тъй като увеличава производството на хормони, които сигнализират за чувството на ситост, което пък е полезно за контрола на теглото.

Помага на храносмилателния тракт

Някои видове кисело мляко съдържат живи бактерии или пробиотици, които или са били част от първоначалната култура, или са добавени след пастьоризацията.

Доказано е, че някои видове пробиотици, открити в киселото мляко, като бифидобактерии и лактобацили, намаляват неприятните симптоми на синдрома на раздразнените черва (IBS). В допълнение, няколко проучвания са установили, че пробиотиците могат да предпазят от появата на диария, свързана с употребата на пробиотици, както и от запек.

Укрепва имунната система

Консумацията на кисело мляко, особено ако съдържа пробиотици, може да укрепи имунната система. Доказано е, че пробиотиците намаляват възпалението, което е свързано с редица здравословни състояния - от вирусни инфекции до чревни разстройства.

Ефектът на киселото мляко върху подобряването на имунитета се дължи отчасти на наличието на магнезий, селен и цинк в киселото мляко - минерали, важни за здравето на имунната система.

Предпазва от остеопороза

Киселото мляко съдържа някои ключови хранителни вещества за поддържане на здравето на костите, включително калций, протеини, калий, фосфор, а понякога и витамин D. Всички тези витамини и минерали са особено полезни за предотвратяване на остеопорозата.

Изследванията показват, че консумацията на поне три порции кисело мляко може да помогне за поддържане на костната маса и здравина.

Кои хора НИКОГА не трябва да ядат диня?

Зухра Павлова, кандидат на медицинските науки, ендокринолог в Московския държавен университет, обясни от какво трябва да се страхуват л...

Може да подобри състоянието на сърцето

Киселото мляко съдържа предимно наситени мазнини, с малко количество мононенаситени мастни киселини. Преди това се смяташе, че наситените мазнини причиняват сърдечни заболявания, но последните изследвания показват, че това не е така. Няма ясни доказателства, че мазнините в киселото мляко са вредни за здравето.

Всъщност те могат да имат благоприятен ефект. Някои изследвания показват, че приемът на наситени мазнини от пълномаслени продукти увеличава "добрия" HDL холестерол, който може да защити здравето на сърцето.

Помага за контролиране на телесното тегло

Няколко проучвания са установили, че консумацията на кисело мляко е свързана с по - ниско телесно тегло и обиколка на талията. Високите нива на протеин и калций повишават нивата на хормоните, отговорни за намаляване на апетита, като пептиди YY и GLP-1.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Кардиолог: 3 причини, поради които хапчетата за кръвно НЕ действат

Хората с тази кръвна група се раждат с най-силен имунитет

Лекар: Изтръпване на ръцете и краката след сън издава тези заболявания

Това е най-добрият навик за черния дроб

Кога трябва да се тревожим за ниския холестерол

Какво показва изтръпването на ръцете за здравето ви

Защо не трябва да пренебрегвате болките в корема?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com