Какво трябва да ям вечер, за да напълнея здравословно?

9859
Какво трябва да ям вечер, за да напълнея здравословно?
Снимка: iStock/Guliver

Когато сте на диета за наддаване на тегло, трябва да приемате повече калории, отколкото изгаряте. Препоръчва се да ядете на всеки 3 часа, да не пропускате хранения и да добавяте продукти, които имат високо съдържание на калории, но в същото време са здравословни и питателни - като зехтин , плодови смутита, овес, авокадо, ядки.

Д-р Татяна Занин ни дава тук следните съвети.

Важно е да запомните, че дори когато сте на диета с цел наддаване на тегло, трябва да избягвате да ядете преработени храни - колбаси, хамбургери, пържени картофи; не пийте готови безалкохолни напитки. Тези продукти са богати на захар и наситени мазнини, които увеличават телесните мазнини и засилват рисковете от сърдечни проблеми.

Още: Вечеря с яйца, която се приготвя за 10 минути

6 съвета за напълняване по здравословен начин

1. Яжте на всеки 3 часа

Храненето на всеки 3 часа е важно за увеличаване на консумацията на калории през деня и наддаването на тегло, тъй като се препоръчва да се приемат повече калории, отколкото тялото изразходва. При това, трябва да поддържате добър дневен баланс на калории от въглехидрати, протеини и мазнини, тъй като това улеснява натрупването на мускулна маса.

Колкото до вечерята, тогава все пак намалявайте количеството консумирана храна, за да спите по-добре и по-спокойно. Що се отнася до съдържанието на самото вечерно меню – за него важат същите правила, както и за останалите хранения.

Още: Ризото с бяло ВИНО и тиквички: Перфектна вечеря

2. Включвайте белтъчини във всяко хранене

Включването на белтъчини (протеини) във всяко хранене за деня поддържа нивата на аминокиселините в кръвта постоянни през целия ден, като ви помага да наддавате на тегло по здравословен начин.

Белтъчините присъстват в храни като месо, пиле, риба, яйца, сирене и кисело мляко.

3. Консумирайте добри мазнини

Още: Две храни, които не трябва да ядете на вечеря, ако искате да отслабнете бързо

Хранителните източници на добри мазнини като ядки, фъстъци, авокадо, кокосови орехи, зехтин и семена са добри възможности за увеличаване на калориите във вашата диета с малко количество храна. При това, тези мазнини също помагат за натрупване на мускулна маса и не се натрупват в тялото.

4. Яжте поне 3 плода на ден

Консумирането на поне 3 плода на ден и добавянето на зеленчуци или зеленчукова салата на обяд и вечеря помагат да се увеличи количеството на витамини и минерали в диетата, които са от съществено значение за правилното функциониране на метаболизма и натрупването на мускулна маса.

5. Пийте поне 2,5 л вода на ден

Още: Вечерята след 21:00 часа може да увеличи риска от инсулт с 28%

Пиенето на много вода и поддържането на добра хидратация е от съществено значение за натрупването на мускулна маса, тъй като увеличаването на размера на мускулните клетки протича само, ако клетките имат достатъчно вода, за да увеличат обема си.

6. Извършвайте физическа активност

За да сте сигурни, че допълнителните калории се превръщат в мускули, а не в мазнини, е необходимо да практикувате физическа активност 3 до 5 пъти седмично, особено тренировки с тежести и неаеробни упражнения.

Важно е да запомните, че видовете и количеството храни в менюто зависят от възрастта, физическата активност и здравното състояние на човека. Поради това е препоръчително да се консултирате с диетолог, който да направи преценка и да разработи лично ваша, индивидуална диета.

Още: Учени: Не само от диабет, късната вечеря увеличава риска от това заболяване

Какво не трябва да ядете?

Важно е наддаването на тегло да се дължи на разнообразна и балансирана диета, като се избягва консумацията на преработени храни, изобилстващи със захар или с наситени мазнини. Такива продукти са бързи закуски, колбаси, бекон, майонеза, кетчуп, готови сосове, сладкиши, безалкохолни напитки, сокове, бисквити, чипсове, пържени храни и др.

Консумирането на тези видове храни може да насърчи наддаването на тегло поради натрупването на мазнини в тялото - а не в резултат на увеличаване на мускулната маса. Това в дългосрочен план причинява здравословни усложнения.

Внимание! Статията е само с информативно предназначение. Не се самолекувайте и винаги търсете медик-специалист!

Източник: Tuasaude

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com