Картофи: Лекар разкри какво се случва с кръвната ви захар, когато ги ядете

50407
Картофи: Лекар разкри какво се случва с кръвната ви захар, когато ги ядете
Снимка: iStock/Guliver

Картофите са един от най-популярните зеленчуци. Те влизат в състава на много ястия и едва ли можем да си представим приготвянето им без тях. Но те са и един от най-калоричните зеленчуци.

Според руския лекар д-р Марина Кустова консумацията им оказва негативен ефект върху нивата на кръвната захар.

Картофите и влиянието им върху нивата на кръвната захар

В 100 гр от този зеленчук се съдържат около 75 ккал, само около 2 г протеини и 0,4 г мазнини - при условие, че е варен и се консумира без масло. Но въглехидратите в него са 15,8 г и само 0,4 г фибри. Предимно въглехидратите са представени от нишесте, което при разграждане осигурява достатъчно количество енергия. Консумиран под всякаква форма, този зеленчук също доставят достатъчно голямо количество калий, необходимо за сърдечния мускул и съдовия тонус. В него има и други минерали и микроелементи, витамини и полезни вещества.

Картофи и домати - лекар разкри за кого са най-опасни

Основното притеснение на диетолозите от консумацията на картофени ястия се дължи на високия гликемичен индекс на този зеленчук. Консумираният картоф бързо и драстично повишава нивата на кръвната захар, натоварва инсуларния апарат и допринася за натрупването на мастна тъкан. Ето защо, в диетата на хора с диабет и затлъстяване, е да се намали наполовина количеството от този зеленчук в сравнение с това, което се счита за безвредно за всички останали.

Има и някои ограничения относно методите на топлинна обработка на този зеленчук: най-добре е той да се консумира варен или печен. Картофеното пюре и пържените картофки се отличават с по-високо съдържание на калории поради добавянето на растителни и животински мазнини. Консумацията на чипс, както и на пържения зеленчук, трябва да бъде сведена до минимум. В допълнение към мазнините, влизащи в състава на тези продукти, те съдържат и много хранителна "химия", както и канцерогени.

Лекарят пояснява, че порция от 200 гр от варения зеленчук (най-добре да се приготви на пара) може да осигури до 70% от дневния прием на витамин С. Също така картофът съдържа витамини от група В (В1, В3, В6, фолиева киселина) и диетични фибри. Сред положителните му качества е високо съдържание на калий, магнезий, фосфор и други микроелементи.

Минералите са неравномерно разпределени в грудката: от кората към сърцевината броят им намалява, следователно за най-полезни се смятат зеленчуците, сварени в кората. За да запазите максимално витамините и микроелементите в състава им, се препоръчват да се варят в малко количество вода.

Избирайте клубени със среден размер, с еластична кора, без признаци на разваляне и покълване. Зелените петна по кората им издават съдържанието на соланин, който, въпреки че е токсичен, се намира в много малки количества. Теоретично интоксикацията със соланин е възможна само чрез изяждане на няколко килограма сурови, необелени, неузрели грудки. Следователно е достатъчно да отрежете по-дебел слой кора от зелен или покълнал картоф, за да не се страхувате, че соланинът ще навреди на вашето благополучие.

Още: Лекар разкри кои хора НЕ трябва да ядат картофи и сирене

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Високо кръвно? Ето какво можем да направим срещу това

Лекар: Хората с тези заболявания ТРЯБВА да внимават с ягодите

Лекар: Това е най-опасният плод за черния дроб и захарта

Топ 12 на плодовете, които са разрешени при диабет

Колко коса е нормално да ви пада всеки ден?

Какво се случва с тялото, ако спрете да ядете брашно за месец

Ще работи ли кето диетата за вас, ако имате диабет тип 2

Най-добрата пролетна билка за костите и холестерола

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com