НЕ знаехте, че тези храни ви причиняват КИСЕЛИНИ

15819
НЕ знаехте, че тези храни ви причиняват КИСЕЛИНИ
Снимка: iStock/Guliver

Повечето от нас са изпитвали киселини в някакъв момент - и това може да бъде особено често през празниците, когато сме склонни да се отдадем на богата храна и напитки малко повече от обикновено, което води до това познато усещане за парене в гърдите или гърлото.

Въпреки че обикновено това са неща като кафе, газирани напитки и пикантни храни, които водят до киселини, други причини не са толкова широко разпознати.

Мит или истина е, че киселото мляко убива киселините

Авокадо

Може да обичате вашето авокадо на филийка, но то може да ви причинява киселини без да знаете. Въпреки че обикновено се счита за здравословно, тъй като е с високо съдържание на мононенаситени мазнини и хранителни вещества, авокадото всъщност е също толкова вероятно да ви причини киселини, колкото и мазен бургер. За да разберете защо, трябва да знаете малко за това какво всъщност причинява киселини, често срещан симптом на киселинен рефлукс.

В долната част на хранопровода и в горната част на стомаха има клапа или мускул, който се отваря, за да позволи храната да влезе в стомаха, но след това се затваря, за да спре храната да върви нагоре. Киселините са резултат от това, че тази клапа не е затворена правилно, което позволява на киселинното съдържание на стомаха да отиде нагоре в хранопровода и да раздразни лигавицата. Мазни храни, независимо дали са мазни бургери, или храни, които считаме за здравословни, като авокадо или ядки, отнемат повече време за усвояване и така престояват по-дълго в стомаха, причинявайки повече киселина, която се произвежда. Колкото повече киселина се произвежда, толкова по-вероятно е това води до киселини.

Как да успокоите киселинния рефлукс

Киселините могат да се връщат в хранопровода и предизвикват парене и неприятно усещане за болка в гърдите. Вижте някои полезни съвети з...

Лекар разкри кои са най-мощните лекове за справяне с киселините

Мляко

Много хора автоматично се обръщат към чаша мляко като лек за киселини, но ако това е обичайното ви желание, може да искате да преосмислите или поне да се уверите, че заменяте пълномасленото с обезмаслено. Поради съдържанието на мазнини пълномасленото мляко може да действа като всяка храна с високо съдържание на мазнини и да остане в стомаха за известно време, което води до повишено производство на киселини.

Вместо да опитвате домашно приготвени лекарства, консултирайте се с вашия местен фармацевт, който може да ви посъветва за лекарства, които да помогнат при симптомите на киселини.

Тесни дрехи

Може да не мислите, че всъщност може да е фактор, но тесните дрехи, притискащи стомаха ви, могат да причинят киселини, защото налягането кара клапата да се отвори и да освободи киселина в стомаха.

5 начина да облекчим бързо киселините

Киселините могат да бъдат истинско мъчение. Те причиняват болки в гърдите и остават един неприятен и горчив вкус в устата. Парещата бол...

Стрес

Ако някога сте страдали от киселини, когато сте били стресирани, не сте сами.  Проучванията показват, че хората под стрес съобщават за повишени симптоми на киселини, но това не е непременно, защото стомахът им произвежда повече киселина. Възможно е, когато мозъкът е подложен на стрес, да настъпят промени, които ни правят по-чувствителни към болка , така че нещо, което обикновено се регистрира като малко неудобно, става болезнено. Но изглежда става въпрос за начина, по който тялото възприема болката, а не за физическите промени.

Шоколад

Разочароващо е, че любимото лакомство на всеки може също да ви причини киселини. Има съединения в шоколада - като теобромин и кофеин - които могат да доведат до разхлабване на клапата в края на хранопровода. Шоколадът също е направен от какао, което съдържа серотонин, мозъчен химикал, свързан с релаксацията, който също може да накара мускулите в горната част на стомаха да се отпуснат.

Ако този мускул е отпуснат, киселините могат по-лесно да потекат по грешен път в гърлото, причинявайки болка. Отговорът? Насладете се на празничните си лакомства в умерени количества (доколкото е възможно).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com