Кои са най-опасните гъбични инфекции за хората?

9754
Кои са най-опасните гъбични инфекции за хората?
Снимка: Getty Images

19 микроорганизма бяха включени от Световната здравна организация в списъка на най-опасните за здравето на хората гъбични инфекции.

Гъбичните инфекции са сериозна заплаха за общественото здраве, смятат от СЗО. Организацията подчертава, че тези микроорганизма стават все по-резистентни на съществуващите терапии, които са само от 4 вида, а новите молекули в клиничните изпитвания на компаниите са единици. За повечето липсва и бърза и чувствителна диагностика, казват още от СЗО.

10 неподозирани приложения на кислородната вода

Кислородната вода, известна още като водороден перкоксид, е смятан за един от най-ефективните дезинфектанти за рани и помещения и се из...

Гъбичките са опасни за хората с отслабена и компрометирана имунна система. В най-голям риск от подобни инфекции са хората с онкологични заболявания, ХИВ или СПИН, трансплатираните, страдащите от хронични респираторни инфекции, както и прекаралите туберкулоза.

Пандемията от COVID пък допълнително е допринесла за разпространението и увеличаването на случаите на гъбични инфекции сред хоспитализираните пациенти по цял свят. С увеличаването на резистентността на най-обичайните видове гъбички – като candida oral и vaginal thrush, рисковете за населението нарастват, допълват от СЗО, цитирани от 24 часа.

Затова оттам са подбрали и 19-те най-опасни патогена. Подборът им е направен на базата на различни критерии - обществено влияние, степен на резистентност, наличие на терапия, доколко смъртоносни са, до какви усложнения водят, какво е разпространението им.

В крайна сметка СЗО оформя три групи – на патогени с критично значение, с висок и със среден риск. В първата попадат - Cryptococcus neoformans, Candida auris, Aspergillus fumigatus и Candida albicans. Във втората - Nakaseomyces glabrata (Candida glabrata), Histoplasma spp., eumycetoma causative агенти, Mucorales, Fusarium spp., Candida tropicalis и Candida parapsilosis. А в последната се нареждат - Scedosporium spp., Lomentospora prolificans, Coccidioides spp., Pichia kudriavzeveii (Candida krusei), Cryptococcus gattii, Talaromyces marneffei, Pneumocystis jirovecii и Paracoccidioides spp.

Как да се справим с гъбичките под мишниците?

Основният симптом на гъбичките е появата на характерно бяло прахообразно покритие в засегнатата област. В някои случаи болните се съмн...

На базата на анализа си, експертите призовават за по-добро разбиране и адресиране на проблема. Според СЗО е нужно действие по него в три насоки – укрепване на капацитета на лабораториите, увеличаване на инвестициите за разработване на нови медикаменти, засилване на превенцията и профилактиката. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com