Кратък наръчник по рефлексология и защо си струва да опитате тази терапия

11054
Кратък наръчник по рефлексология и защо си струва да опитате тази терапия
Снимка: Pixabay

След дълъг ден в офиса, носещи неудобни обувки на краката си, всичко от което имате нужда, е един хубав масаж на стъпалата. Но дали не е по-добре вместо стандартния такъв да дадете шанс на друг тип терапия? Ето какво трябва да знаете за рефлексологията.

И така, какво е това?

Връхлитат ни мощни магнитни бури, как да се справим

През идните шест дни ще има мощни магнитни бури, сочат прогнозите на Международната космическа станция. Те ще причинят главоболие, втри...

Рефлексологията е вид алтернативна терапия, основана на идеята, че различни точки на краката (и ръцете) също съответстват на определени мускули или органи в тялото. Рефлексолог ще упражнява натиск върху тези точки, за да освободи напрежението, да подобри кръвообращението и да насърчи здравето в съответната област на тялото. Да приемем например, че сте имали проблеми с ушите си - един рефлексолог ще се фокусира върху основата на малкия пръст. Сърдечни проблеми? Центърът на крака. За гърба проблеми, погледнете към големия пръст.

И наистина ли работи?

И да, и не. Има малко научни доказателства в подкрепа на теорията, че докосването на определени части на крака може да засегне определени части на тялото, а рефлексологията определено не трябва да се използва, за да се лекува нещо. Но много изследвания показват, че този тип терапия може да бъде от полза за благополучието като цяло, като увеличава отпускането и понижава нивата на стрес в организма.

Как протича?

Все повече хора се вманиачават в храните и имат проблеми със здравето

Все повече хора се вманиачават в качеството на храните и нараства броят на младите хора със сериозни здравни проблеми. Това каза проф. ...

По време на рефлексологична сесия, обувките и чорапите се отстраняват и вие или ще се отпуснете седнали или ще легнете на удобно място. За разлика от по време на стандартен масаж на краката, вашият рефлексолог обикновено няма да използва никакви лосиони или масла, но ще упражнява натиск с пръстите си според определена карта. В зависимост от вашата собствена толерантност към болката и какви проблеми се случват във вашето тяло, понякога рефлексологията може да боли, но, като цяло, повечето хора смятат, че това е приятно усещане. Типичната рефлексологична сесия трае от 30 до 60 минути.

Трябва ли да го пробвам?

Ако смятате, че имате нужда от малко повече отпускане, просто го направете. Но се убедете, че отивате при сертифициран специалист и се консултирайте с лекар, ако сте бременна. Можете да опитате и да го приложите сами върху себе си. Рефлексологията е най-доброто средство в самоподдържането. Дори и да не знаете точките на натиска, просто опитайте да масажирате собствените си крака в продължение на десет минути на ден и ще усетите чудотворния ефект на масажа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com