Кризата засили проблема със затлъстяването в ОИСР

54575
Кризата засили проблема със затлъстяването в ОИСР
Снимка: Getty Images / Guliver

Финансовата криза ускори разпространението на затлъстяването сред 34-те страни-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

В тези държави, сред които личат имената и на някои най-богатите нации в света - Великобритания, САЩ, Швеция и др., се наблюдава ръст на нивото на хората със затлъстяване през последните пет години. В резултат по-голямата част от населението там е с наднормено тегло. Всяко пето дете е с наднормено тегло в страните от ОИСР. За страни като Гърция, Италия, Словения и САЩ показателят е едно на три деца, информира БГНЕС.

Кризата е отчасти виновна, защото тя принуждава хората да купуват по-малко храни, по-евтини и високо калорични вредни алтернативи.

В доклада се отбелязва, че се наблюдава 5,6% спад в консумацията на плодове и зеленчуци за всеки процент покачване на безработицата в САЩ за периода 2007-2009 г. Заключенията в документа ще бъдат представени в сряда на Европейския конгрес за затлъстяването в София.

2-3% увеличение на наднорменото тегло се наблюдава и в през Австралия, Канада, Франция, Мексико, Испания и Швейцария.

До 1980 г., по-малко от един на всеки десет души в ОИСР са били с наднормено тегло, в сравнение с 18% от възрастното население сега - един на всеки трима възрастни в Мексико, Нова Зеландия и САЩ и повече от един на всеки четирима в Австралия, Канада, Чили и Унгария.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com