Къде боли главата, ако страдате от астигматизъм?

34031
Къде боли главата, ако страдате от астигматизъм?
Снимка: iStock

Какво представлява астигматизмът?

Това е отклонение в зрението, при което изображението, което виждаме, изглежда замъглено. Той е сред най-честите нарушения на зрението от групата на т. нар. „рефрактивни грешки“ - и може да бъде свързан с други очни заболявания.

При нормално зрение изображението се фокусира в една точка върху ретината. Самата ретина играе важна роля в зрението, тъй като получава изображения и ги предава на мозъка посредством зрителния нерв.

Ето какво обяснява проф. д-р Мануел Монтейро Перейра. 

В окото с астигматизъм обектите се фокусират в повече от една точка, което изкривява зрението - т. е. образите се изкривяват при преминаване през роговицата и като такива изглеждат нефокусирани, когато се проектират на ретината. Затова при астигматизъм изображенията, предавани към мозъка, са замъглени или изкривени.

Симптоми

Хората с астигматизъм имат следните симптоми. Замъглено виждане наблизо и надалеч - т. е. обектите изглеждат размити и замъглени. Човек може да чувства умора на очите или главоболие, които са най-често срещаните симптоми на астигматизъм. Главоболието обикновено не се локализира в определена точка. На ранен етап астигматизмът може да бъде асимптоматичен (без симптоми) - но с влошаване на заболяването се появяват и първите му признаци.

Причини

Причините за астигматизма са неизвестни. Отклоненията в зрението от групата на „рефрактивните грешки“ обикновено са вродени. Кривината на роговицата е асиметрична, което води до размътняване на зрението. Астигматизмът също може да бъде предизвикан от някои очни заболявания, като кератоконус, птеригиум и други.

Зачервени очи след сън? На какво са симптом?

Видове

Астигматизмът се определя като „неправилен“, когато кривината на роговицата е много неравномерна. На свой ред при „правилния“ астигматизъм има разлика само в кривината между два перпендикулярни меридиана на роговицата.

Имаме работа с прост астигматизъм, когато той е единствената съществуваща рефрактивна грешка - или с комбиниран астигматизъм, когато е свързан с друга рефрактивна грешка: късогледство (миопия) или далекогледство (хиперметрия). Тоест, могат да възникнат две комбинации: астигматизъм и късогледство, или астигматизъм и далекогледство.

Казваме, че имаме работа с комбиниран миопичен астигматизъм, когато и двете рефрактивни грешки съществуват едновременно (астигматизъм и миопия заедно). Астигматизмът с миопия е много чест очен проблем. Тази зрителна аномалия (късогледство и астигматизъм заедно) е често срещана при децата и може да има отрицателни последици върху успеха им в училище. Ако астигматизмът е неправилен, ранната корекция при деца е наложителна (преди шестгодишна възраст), за да се избягнат сериозни последици.

Сложният хиперметропичен астигматизъм (астигматизъм и далекогледство едновременно) е често срещан зрителен проблем и при двата пола.

Лечим ли е астигматизмът?

Астигматизмът няма лечение. Въпреки това, ако се вземат нужните мерки за коригиране на рефрактивната грешка, може да се възвърне сравнително нормална зрителна острота на пациентите, съвместима с нуждите на ежедневните им задачи.

Внимавайте със спането с отворени очи - тези болести дебнат

Лечение/корекция на астигматизъм

Лечението на астигматизъм включва корекция на рефрактивната грешка. Всеки астигматизъм може да се коригира чрез използване на очила или на контактни лещи. Също е възможна и хирургична корекция с лазер или операция за вътреочни лещи. Офталмологът определя най-подходящия метод за корекция на астигматизма при даден пациент въз основа на фактори като възраст, способност за адаптиране към очила или към контактни лещи, стойности на астигматизма и др.

Лещи за астигматизъм

Астигматизмът може да бъде компенсиран с торични (цилиндрични) лещи, които ще компенсират дефекта на роговицата. Лещата не е с еднаква дебелина по цялата повърхност - разликата е толкова по-чувствителна, колкото по-висока е степента на астигматизма, за да го компенсира.

Астигматизмът се регулира и коригира с очила приблизително до петнадесетгодишна възраст, тъй като от тази възраст нататък може да се компенсира с контактни лещи. Има и възможност за провеждане на хирургично лечение.

Внимание! Статията няма характер на медицинска препоръка. Винаги се съветвайте с медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Бучката под мишницата е опасен симптом за жените

Сваляне на високо кръвно - този известен метод може да навреди на здравето

Високо кръвно? Да го ликвидираме! Жесток списък с хитри и народни цярове срещу него

Страданията с магнитни бури: Ето как да борите с тях и как винаги да сте наясно, ако има

Лекар: Това е най-малко опасният силен алкохол за черния дроб, ако не се прекалява

Лекар: Яжте тези 5 храни и никога няма да се оплаквате от паметта си

Хората с тази кръвна група остаряват най-бавно

Как да спрете да ставате през нощта - за тоалетната или за вода

Това е най-вредната ядка за черния дроб

Кардиолог: Яжте това 2 пъти седмично и кръвното ви ще бъде нормално

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com