Лекар: Диабетиците могат да ядат тези плодове

14809
Лекар: Диабетиците могат да ядат тези плодове
Снимка: iStock

Диабетиците трябва да подбират внимателно и плодовете, които консумират.Т е могат да включат в диетата си неподсладени зелени ябълки, малини и ягоди. Това споделя диетологът д-р Михаил Гинзбург.

Най-добрите плодове за диабетиците

"Най-простата препоръка, която лекарят ще даде на човек с диабет, е да яде малко количество не много сладки или неподсладени плодове. Най-добре е да ги ядете след хранене", отбелязва специалистът.

"Хората с диабет могат да ядат зелени неподсладени ябълки, както и ягоди и малини. Те имат нисък гликемичен индекс", споделя д-р Михаил Гинзбург

Лекарят посочва гроздето, бананите, прасковите и сладките кайсии като храни, забранени за хората с това заболяване. Той споделя, че те всъщност съдържат много захар.

Лекар: Това е най-добрият и най-евтиният плод за диабетиците

Експертът посочва и продукти , които ще помогнат за подобряване на състоянието на кръвоносните съдове при диабет. По-специално, в диетата се препоръчва да се включват храни, богати на антиоксиданти, като боровинки, арония, къпини, калина. Полезна е и храната, която съдържа хром. Това включва морски дарове и броколи.

По отношение на ягодите те съдържат два витамина, които действат като антиоксиданти в тялото – витамин А (като бета-каротин) и витамин С (като аскорбинова киселина). 

Антиоксидантите, съдържащи се в тях, помагат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, като потискат образуването на "лош" холестерол. Те също така подобряват съдовата функция и кръвното налягане, като намаляват склонността към образуване на съсиреци (тромбоза).

В допълнение, ягодите помагат за детоксикация (прочистване) на тялото, подпомагайки възстановяването на здравето на стомашно-чревния тракт. Фибрите, витамин А и С, които се съдържат в тях, са важни елементи, които стимулират детоксикацията на организма.

Ягодите са с високо съдържание на флавоноиди, особено антоцианидини, които подобряват когнитивните свойства. Например, наличието на горски плодове във вашата диета може да помогне при проблеми с паметта и да предотврати развитието на заболявания като болестта на Алцхаймер и деменция.

От своя страна малините са богати на витамини C, B, B2, B6, PP, E. Съдържат в умерени количества желязо, цинк, магнезий, калий и фосфор. Плодовете съдържат също левкоантоцианини, флавоноли, катехини, фенолна и хлорогенова киселини. Те са ефективни за предотвратяване на диабет. Съдържат и достатъчно количество диетични фибри и полифеноли, които помагат за понижаване на нивата на кръвната захар и предотвратяват скокове.

Малините са богати и на витамин С. Аскорбиновата киселина е мощен антиоксидант , който участва в синтеза на колаген - протеин, който може да забави появата на бръчки, да направи кожата гладка и да повиши нейните защитни свойства.

Още: Ендокринолог: Това е най-полезният хляб за диабетиците

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com