Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Едва ли предполагате, че в тези храни има канцерогени

01 април 2024, 07:15 часа

Руският кандидат на медицинските науки д-р Олга Помоинецкая споделя, че хлебните изделия може да са източник на причиняващи рак афлатоксини - вещества със силно изразен канцерогенен ефект.

Доктор Помоинецкая обяснява как токсични компоненти, причиняващи рак, могат да попаднат в тялото от храната. Според лекаря една от тези отрови са афлатоксините, които се образуват при жизнените процеси на плесенните гъбички.

Храните с най-много канцерогени

Д-р Помоинецкая съобщава, че учените днес са добре запознати с отрицателното въздействие на афлатоксините върху състоянието на черния дроб и белите дробове. Поради тяхното действие имунната система на човека се претоварва, а също така съществува риск от възпаление, възникването му или обостряне на хронични състояния.

5 храни, които забавят процеса на стареене

„При продължителна употреба афлатоксините могат да предизвикат онкологични процеси в черния дроб“, предупреждава доктор Олга Помоинецкая.

Експертът изброява от каква храна в тялото навлизат причиняващите рак токсини. Тя включва:

  • Нискокачествено кафе и какао с лошо качество;
  • Замърсени с мухъл хлебни изделия;
  • Замърсени ядки, боб, семена;
  • Плесенясало сирене;
  • Пакетиран чай от нискокачествени суровини.

Лекарят обръща внимание на факта, че потенциално канцерогенни токсични вещества могат да съдържат „замърсени“ домашно приготвени продукти. 

„Има мнение, че старото сладко може да се използва за приготвяне на печива. Определено не си струва да експериментираме така“, подчертава специалистът.

Според нея хлябът може да съдържа още бромати и семикарбазид, които са канцерогени.

Специалистът добавя, че тези вещества, които се намират в около пет процента от предлагания в търговската мрежа хляб, подобряват свойствата на нискокачественото брашно, а също така придават обем и апетитен вид на хлебните изделия. Освен това тези вещества унищожават витамините В1 и В3, съдържащи се в хляба. Диетологът препоръча да се намали консумацията на продукти от пшенично брашно и да се заложи на диета с високо съдържание на фибри, които се съдържат в изобилие в свежите плодове и зеленчуци.

Акриламид е друг канцерогенен агент, който се образува при изгаряне на храна или при появата на коричка при печене, която се счита за изключително вредна.

„Акриламидът е опасен химикал, смятан от учените за канцероген“, казв специалистът.

“Учените все още спорят за опасностите от акриламида: той влияе отрицателно на хормоналните нива и може да допринесе за развитието на рак. Определено ще има отрицателно въздействие върху стомашно-чревната система, особено черния дроб и панкреаса”, казва експертът.

С редовната консумация на кои храни ще изглеждаме поне няколко години по-млади

Важно: Информацията в тази статия е предоставена за справочни цели - тя не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес