Лекар: Ето кои са причините за изкривяване на устата

25204
Лекар: Ето кои са причините за изкривяване на устата
Снимка: iStock

Изкривяването на устата и лицевите парализи винаги са много плашещи пациента и макар сред тях да има такива, които не са спешни състояния и не са породени от опасни или животозастрашаващи заболявания, обикновено се търси спешна помощ, тъй като масово не са известни причините за изкривяване на устата. Другата крайност е липсата на спешна реакция при внезапно изкривяване на устата, което забавяне може да доведе до фатален изход, ако се окаже, че причината за парализата е инсулт. И тъй като здравето е ценно и заслужава внимателно отношение и грижа, събрахме за вас съвети и информация от лекари, отговарящи на въпроса кои са причините за изкривяване на устата и какво да направим, ако ни сполети подобна беда.

Кои са причините за изкривяване на устата?

Обикновено подобен плашещ симптом възниква спонтанно, без предшестващи оплаквания, след сън или напълно внезапно, което го прави или още по-плашещ за страдащия, или не му се обръща никакво внимание. Лекари разкриват причините за изкривяване на устата, които се срещат най-често.

Как да се предпазим от инсулт?​

1. Студ и парализа на нерв

Студеното време, съчетано с течение, често води до парализа на 7-ия нерв, която е в основата на внезапното изкривяване на устата и частична лицева парализа. Заболяването преминава, не остава трайни следи, но е неприятно от гледна точка на естетиката и нарушаване на социалните контакти и ежедневието на засегнатия. Ако се действа бързо и се предприеме лечение, не остават трайни последствия и болният се разминава само с неприятния спомен как не е могъл до определен период да се смее, храни и пие вода нормално и спокойно. Възможни са и изтръпване на част от езика, загуба на вкус, лигавене и други неприятни симптоми, които са свързани с тази парализа на нерва. 

Най-податливи на подобна парализа са бременните жени, диабетиците, имунокомпрометираните, възрастните и хората с влошено здраве, алкохолиците, хипертониците, страдащите от атеросклероза, а в основата на парализата на този нерв и последващото изкривяване на устата, обикновено е простудна инфекция и излагане на течение в големите студове.

Лекарите съветват да потърсите помощ при специалист, ако страдате от това изкривяване възможно най-скоро, но ситуацията не е спешна, не се притеснявайте, не е нужно да стане на часа. Лечение е нужно обаче – то може да е с медикаменти, хирургия, акупунктура и други.

Учен: Този витамин увеличава риска от инсулт

2. Инсулт

Освен парализа на крайниците от едната или двете страни мозъчният удар може да причини и лицеви парализи и изкривяване на устата. Това е спешно състояние, при което забавянето на лекарската помощ може да доведе до трагичен край. Ако се усмихвате криво, ако едното око е притворено или неподвижно, ако не може да преглъщате, потърсете веднага спешна помощ, преди да е станало късно. Когато причините за изкривяване на устата са свързани с инсулт, времето не е на ваша страна, действайте спешно и бързо. Най-застрашени от инсулт са страдащите от хипертония, сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза, които са рискови фактори. Възрастните хора и тези с наднормено тегло също по-често получават инсулт, макар да се наблюдава и подмладяване на заболяването и да не е изключено и млад човек да бъде засегнат от опасното състояние.

И тъй като лице, което не е лекар, трудно може да прецени дали говорим за нещо безобидно, или за опасния инсулт, винаги е добре да се действа по-бързо и да се вземат мерки, когато се наблюдава изкривяване на устата.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

По колко ябълки могат да се ядат при диабет

Не комбинирайте тези 8 храни с яйца или закуската ще се превърне в отрова

Лекар: Хората с тези заболявания ТРЯБВА да ядат банани

Как краката издават висок холестерол - 6 симптома, които трябва да знаете

С колко се вдига холестеролът, след като изядете 1 яйце

Колко кисело мляко може да се яде на ден

Инфекция на пикочните пътища при бременност може да е опасна за бебето: Ето как да се предпазите

4-те най-добри зеленчука за пречистване на кръвоносните съдове

Коя храна е функционална и как тя може да ни помогне

7 основателни причини да ядете повече ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com