Как да се предпазим от инсулт?​

12127
Как да се предпазим от инсулт?​
Снимка: pxabay.com

Един на всеки четирима от нас е застрашен да получи инсулт поне веднъж в живота си. Повечето инсулти могат да бъдат предотвратени, ако следваме няколко прости стъпки – редовно проследяване на артериалното налягане, на кръвната захар, на холестерола, физически упражнения, избягване на наднормено тегло, здравословно хранене, както и избягване на консумацията на алкохол и тютюневи изделия.

За това съветват от Асоциацията за инсулт и афазия в България ден преди Световния ден за борба с инсулта, който се отбелязва на 29 октомври под егидата на Световната организация за инсулт (WSO).

7-те полезни навика срещу инсулта

Над 15 000 000 инсулта биват регистрирани на година в световен мащаб, в Азия над 400 хиляди души страдат от остри мозъчно-съдови инциде...

Мозъчносъдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност по целия свят. България не прави изключение. Страната ни е на едно от първите места в това отношение. Смъртността от инсулти е 270.1 за мъжете и 265.1 за жените на 100 000 души население. В България се регистрират годишно 82 398 заболявания, от които 35 311 случая са с инсулт. От регистрираните 35 311 случаи с инсулт 7 175 болни завършват с летален изход.

Целите на Асоциацията за инсулт и афазия са да се редуцира абсолютния брой на инсулти в България с 10%, както и 90% от пациентите с инсулт в началната остра фаза да бъдат лекувани в специализирано медицинско звено – stroke unit.

Преживелите инсулт са 28 136 с различна степен на инвалидност, която при 10% от тях е тежко изразена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото. От преживелите инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушения, като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни. Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия.

В тази връзка Асоциацията за инсулт и афазия си поставя няколко цели. А именно да се осигурят пълноправни възможности за обучение и занимания за оцелелите след инсулт за тяхното физическо, умствено и емоционално развитие, както и са се работи за осигуряване на достъпна среда за инвалидите до всички обществени места.

Познаването на признаците на инсулт и бързото получаване на помощ може да направи всичко различно

Когато става въпрос за инсулт, бързото действие е от ключово значение. „Загубеното време е загуба на мозък. Всяка минута е от зн...

ОЩЕ: Пушенето и високият риск от инсулт

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com