Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат пресен хляб

3281
Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат пресен хляб
Снимка: iStock

Защо е по-добре да не ядете прясно изпечен хляб особено ако имате заболявания на стомашно-чревния тракт? Отговор на този въпрос дава руския лекар и диетолог д-р Мария Черняева. 

Кой не трябва да яде пресен хляб?

Вкусният и ароматен прясно изпечен хляб се различава по структура и състав от по-стария продукт. На първо място, има по-висока киселинност. Ако има нарушения във функционирането на стомашно-чревния тракт, такава храна може да влоши съществуващите хронични заболявания. С течение на времето киселинността и другите свойства на хляба се променят. Достатъчно е да изчакате осем часа или дори по-добре един ден и печенето ще стане по-малко вреден за тялото.

„При заболявания на стомашно-чревния тракт (язва, гастрит, колит) е по-добре да ядете хляб, изпечен преди осем часа, или вчерашен хляб - за предотвратяване на обостряне на хронични заболявания като гастрит, пептична язва “, споделя специалистът.

Д-р Мария Черняева казва още: "Вчерашният хляб или дори крекерът е по-полезен за стомаха от пресен, мек и приятно миришещ хляб".

Лекар: Яжте хляба с това, за да е полезен за здравето ви

Тя отбелязва, че жаждата за прясно печени продукти е подобна на пристрастяване, което развива желание да се консумира твърде много от този вкусен продукт.

"Искаме да ядем повече пресен мек хляб заради вкусовите усещания. Това е като пристрастяването към сладкото“, казва специалистът.

Диетологът добавя още, че опасностите от пресния хляб са следните:

  • Натоварване на стомаха. Процесът на приготвяне на хляб с мая не приключва в момента, в който златистокафявият хляб излезе от фурната. В горещия продукт процесът на ферментация продължава. При попадането му в храносмилателния тракт, той повишава киселинността на стомаха, дразни лигавицата и понякога я наранява. Това провокира развитието на гастрит.
  • Ферментация в стомашно-чревния тракт. Пресните печени продукти в червата задействат процеса на образуване на газ (благодарение на дрождите в маята). Полезните микроорганизми се унищожават. В червата се активират вредни бактерии. Появяват се болка и тежест в корема. Метеоризмът също е неизбежен. Човек може да развие различни стомашно-чревни заболявания.
  • Натоварване на панкреаса. Мекото хлебче бързо става на бучки. Последните често запушват стомашно-чревния тракт. Те имат затруднено движение през храносмилателния тракт и изискват повишено производство на ензими. Това води до повишен стрес както върху стомаха, така и върху панкреаса.
  • Влошаване на стомашно-чревния тракт. Хлебните фабрики често заменят живата мая с термофилна мая. Това са синтетични продукти, които по време на процеса на ферментация могат да повлияят негативно на тялото. Термофилните дрожди могат да предизвикат образуването на камъни в жлъчката, бъбреците и да провокират развитието на стомашно-чревни заболявания.

"Прекомерната консумация на пресен хляб може да доведе до бързо напълняване. Размерът на талията започва да се увеличава, коремът се издува, а в коремната област се образуват твърди мастни натрупвания. И отново дрождите в маята са виновни за това", казва специалистът.

Лекар: Отказът от хляб води до този дефицит

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от това на ден намалява риска от деменция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com