Лекар: Яжте този плод и отслабването ще се случи за нула време

5211
Лекар: Яжте този плод и отслабването ще се случи за нула време
Снимка: iStock/Guliver

Диетологът Лариса Буркина съветва всички, които се стремят към бързо отслабване, да включат един летен плод в диетата си. Става въпрос за любимите на малки и големи череши, чийто сезон вече е към края си.

Череши за бързо отслабване

Първото положително качество на черешите, за което всеки трябва да знае е, че те са нискокалорични. В 100 грама от продукта (12 - 20 плодове) съдържат само 50 kcal. Също така консумацията им набавя огромен брой полезни микроелементи: витамини А, С, Е, К, калий, силиций, фосфор, магнезий, манган и други, подчертава медикът.

Благодарение на богатия витаминен състав, черешите могат значително да подобрят здравето и състоянието само за няколко седмици. Например:

  • правят кожата по-еластична, а косата по-здрава и блестяща
  • укрепват костите и намаляват риска от фрактури поради травма
  • предпазват от вируси и бактерии
  • спират развитието на ракови клетки
  • нормализират сърдечния ритъм и укрепват сърдечния мускул
  • понижават нивата на холестерол
  • нормализират кръвното налягане

За да се насладите на яркия вкус на този плод и да подобрите здравето си, ще бъде достатъчно да ядете 200-300 грама зрели череши на ден. Прекаляването с тях може да наруши храносмилането и да предизвика алергична реакция.

5 напитки за отслабване, които са по-ефективни от всяка диета

Поради изобилието от киселини в състава си, черешите са силно дразнещи за стомашната лигавица и могат да причинят киселини. Затова не се препоръчва да го ядете на празен стомах, по-добре е в края на хранене.

Поради същата причина си струва да изплакнете устата си след ядене на череши, тъй като киселината разрушава зъбния емайл. Киселините в тях могат да навредят на хора с повишена стомашна киселинност, както и такива с обостряне на пептична язва или гастрит. Към включването им в диетата трябва да се подходи внимателно при алергични реакции, най-вече в период на обостряния.

Черешите са известни с богат набор от витамини и минерали, но не са рекордьори по съдържание на определено вещество. В тях се съдържат големи количества витамини А и С - 100 грама череши осигуряват около 20% от дневната нужда от витамин А и 17% от витамин С. Голямото количество флавоноиди осигуряват по-добро усвояване на витамин С, а това носи повече ползи за нашия имунитет, кожа, коса и стави. В черешите се съдържат и витамини от група В, както и различни минерали: калий, фосфор, магнезий, желязо.

Триптофанът, фолиевата, ябълчната, салициловата, янтарната, лимонената и други киселини в състава им стимулират храносмилането и производството на стомашен сок. Те също така потискат растежа на вредните гнилостни бактерии. Пектините в състава на черешите ускоряват перисталтиката.

Още: Лекар: Това е най-добрият летен зеленчук за отслабване

Антоцианините, които са антиоксиданти, им придават типичния червен цвят. Те имат защитен ефект, като помагат на клетките да оцелеят при стрес, дължащ се на окислителни процеси. Редица изследвания потвърждават ползите от черешите за спортисти поради високата концентрация на антоцианини, които имат и противовъзпалителен ефект. Спортистите, чиято диета съдържа череши, се възстановяват по-бързо и могат да тренират по-дълго.

Известно е влиянието на черешите и черешовия сок върху сърцето и кръвоносните съдове. Витамин РР заедно с аскорбиновата киселина има положителен ефект върху кръвоносните съдове, повишавайки тяхната пропускливост. А кумарините в състава им участват в регулирането на процеса на коагулация, предотвратявайки образуването на кръвни съсиреци и разреждане на кръвта.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com