Лекар: Млякото увеличава риска от тези заболявания

25263
Лекар: Млякото увеличава риска от тези заболявания
Снимка: iStock

Млякото е нездравословно - това е мнението на голяма част от съвременните специалисти. Проучванията показват също, че този продукт може да има отрицателен ефект върху зъбите и костите и дори да насърчи развитието на рак. Това споделя руският лекар Игор Строков, позовавайки се на научни данни.

Мляко - ползи и вреда

Експертът допълва, че според все повече изследвания кравето мляко всъщност може да причини здравословни проблеми.

"В него се съдържа много калций. То всъщност е полезно за здравето, но има една уловка: поради високото съдържание на млечна захар може да увреди и зъбите", казва диетологът Игор Строков.

Учени: Това е най-доброто мляко за сърцето

Това важи особено за децата, но тийнейджърите или възрастните също могат да изпитат отрицателни ефекти от консумацията на този продукт. Проучванията показват, че бялата напитка не повишава стабилността на костите, а нейната прекомерна консумация може дори да доведе до фрактури. Някои проучвания показват също, че тя може да доведе до повишен риск от рак, особено рак на яйчниците. 

"Всъщност млечните продукти не са вредни за организма. Но зависи и от консумацията - препоръчвам чаша от бялата напитка на ден", казва експертът.

Този продукт ни дава енергия под формата на захар и мазнини и е богат на протеини. Някои проучвания показват, че умерената му консумация намалява риска от високо кръвно налягане, рак на дебелото черво и затлъстяване. Но и тук науката не е на едно мнение и мненията са противоречиви.

Въпреки че млечните продукти са с високо съдържание на витамини и хранителни вещества, има проучвания, които показват, че високият прием на млечни продукти, като нискомаслено мляко и сирене, може да увеличи риска от рак на простатата и гърдата.

мляко

Също така, въпреки ползите от калция, някои научни доказателства свързват прекомерната консумация на този продукт с повишен риск от рак на простатата, а високото съдържание и консумация на витамин D от млякото с повишен риск от рак на панкреаса. Излишният калций или хиперкалцемията може да причини запек, камъни в бъбреците или бъбречна недостатъчност. Това рядко се случва само поради диета с млечни продукти, но може да бъде опасно, когато човек приема добавки с калций.

Изследванията показват също, че консумацията на млечни продукти с високо съдържание на мазнини като масло може да увеличи риска от развитие на мозъчни проблеми и възпаление. Млечните продукти са с високо съдържание на наситени мазнини. Американската сърдечна асоциация (AHA) отбелязва, че яденето на твърде много наситени мазнини може да повиши нивата на холестерола, увеличавайки риска от сърдечни заболявания и инсулт. AHA препоръчва хората да получават не повече от 5-6% от калориите си от наситени мазнини.

Още: Лекар: Кафето с мляко намалява риска от това заболяване

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Най-добрата пролетна билка за костите и холестерола

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Учени: Това е най-добрият сок за сърцето

7 алкални храни, които предпазват от инфаркт и наднормено тегло

Столична дентална клиника предлага безплатни прегледи за деца

3 симптома на много опасни заболявания, които е лесно да пропуснете

Какъв магнезий да си купя – видове, ползи и за какво помага

Наследява ли се хипертонията?

Този зеленчук сваля холестерола и предпазва костите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com