Лекар: Не яжте тези храни, те спомагат за образуване на камъни в бъбреците

8157
Лекар: Не яжте тези храни, те спомагат за образуване на камъни в бъбреците
Снимка: iStock

Камъните в бъбреците, известни и като нефролити или бъбречни камъни, са твърди, кристални образувания, които се формират в бъбречната система. Те могат да предизвикат болка и дискомфорт и могат да нарушат нормалната функция на бъбреците.

Въпреки че камъните в бъбреците могат да се формират от различни видове кристали, включително калциев оксалат, урати и цистин, има храни, които могат да увеличат риска от тяхното образуване.

Ето някои от храните, които може да допринесат за образуването на камъни в бъбреците:

1. Оксалатни храни: Храни, богати на оксалати, като спанак, ревен, цикория, царевица и черен шоколад, могат да увеличат нивата на оксалат в урината и да допринесат за образуването на камъни от калциев оксалат. Ограничете консумацията на тези храни, особено ако вече имате предразположение към бъбречни камъни.

2. Храна с високо съдържание на натрий: Прекомерната консумация на храни с високо съдържание на натрий, като сол, бульони, пържоли и готови ястия, може да наруши баланса на калциеви соли в бъбречната система и да насърчи образуването на камъни в бъбреците. Опитайте да ограничите приема на натрий, като предпочитате свежи, нисконатриеви храни.

3. Месо и протеинови храни: Прекомерният прием на месо, риба, яйца и други храни с високо съдържание на протеини може да увеличи нивата на урати в урината и да допринесе за образуването на уратни камъни. Ако сте податливи на този вид камъни, е препоръчително да консумирате протеини в умерени количества и да се консултирате с вашия лекар или диетолог за оптималното хранене.

Лекар: Кафето е задължително за хората с тези заболявания

4. Храна с високо съдържание на оксалати: Освен споменатите по-горе оксалатни храни, има и други като цитрусови плодове, ягоди, лешници и цвекло, които могат да съдържат значителни количества оксалати. Макар тези храни да са полезни и богати на витамини и минерали, трябва да се консумират в разумни количества, особено ако имате предразположение към образуване на камъни в бъбреците.

5. Лактозни храни: Хора с намалена толерантност към лактозата могат да имат по-голям риск от образуване на камъни от калциев оксалат. Продукти като мляко, сирене и йогурт могат да съдържат високи нива на калций, което може да допринесе за образуването на камъни. Ако сте чувствителни към лактоза, избягвайте или ограничете консумацията на такива храни.

6. Алкохол и газирани напитки: Употребата на алкохол и газирани напитки може да допринесе за дехидратацията на организма и концентрирането на урината, което може да насърчи образуването на камъни в бъбреците. Затова е важно да се консумират с умереност и винаги да се поддържа добра хидратация.

Важно е да се отбележи, че индивидуалните фактори като генетика, общото здравословно състояние и личният начин на живот играят съществена роля в образуването на камъни в бъбреците. Най-добрият начин да се предотврати образуването на камъни е да се приема разнообразна и балансирана диета, да се поддържа достатъчна хидратация и да се консултира лекар в случай на проблеми или въпроси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com