Лекар: Не пийте витамините с това

3657
Лекар: Не пийте витамините с това
Снимка: iStock

Есента и зимата са периодите, когато човешкото тяло изпитва недостиг на полезни елементи - най-често по това време на годината много хора започват да приемат витамини и хранителни добавки, за да подобрят имунната си система. 

Руският лекар д-р Константин Чайкин говори по-подробно за правилното приемане на тези препарати. Специалистът подчертава, че обикновено те се приемат сутрин или след хранене. Той споделя, че много хора ги пият с чай или кафе. Но тези напитки пречат на усвояването им.

Прием на витамини - ползи и вреди 

„Витамините могат да бъдат по-лошо абсорбирани поради заболявания на стомашно-чревния тракт, нарушения в чревната биоценоза, хелминтни инвазии, при приемане на определени лекарства (например антибиотици) и др. Ето защо лекуващият лекар трябва да избере витаминен комплекс и да даде препоръки относно дозировката и начина на приложение“, казва д-р Чайкин.

Тези витамини водят до напълняване - внимавайте с тях

Според него витаминните добавки се предписват от лекар за лечение на различни заболявания и за компенсиране на дефицита на даден витамин или няколко витамина в организма. Например, тиамин (вит. В1) се използва при невралгия, неврит, чернодробна дисфункция и патологии на щитовидната жлеза; цианокобаламин (вит. В12) се предписва при мегалобластна анемия, заболявания на черния дроб, кожата и нервната система; аскорбинова киселина (вит. С) - при кървене, инфекции и интоксикации, атеросклероза, забавени регенеративни процеси, повишен стрес. 

„Само лекар може да определи дали имате нужда от витаминна терапия. Той ще състави анамнеза, ще направи преглед и ще ви насочи за изследвания. Най-подходящото изследване за оценка на снабдяването на организма с хранителни вещества е кръвният тест. Въз основа на резултатите от теста специалистът ще избере витаминен комплекс, ще посочи формата на приложение и продължителността му. Лечебните дози се предписват само по показания”, казва специалистът.

“Приемането на витаминни добавки без спазване на препоръките може да не е полезно, а в някои случаи дори вредно. Човешкото тяло може да усвои определено количество от всеки витамин на ден. Възможни са нежелани последици от неконтролирания прием, това се отнася главно за мастноразтворимите витамини (A, E, D, K), тъй като те могат да се натрупват в тялото и в същото време да проявяват странични ефекти. Това е възможно, когато използвате няколко витаминни комплекса едновременно. За да избегнете това, трябва да следвате предписанията на лекаря, внимателно да прочетете инструкциите и състава на комплексите“, добавя д-р Чайкин. 

Той допълва, че тези препарати трябва да се съхраняват в съответствие с препоръките на производителя, които винаги са посочени на опаковката и в инструкциите. Не забравяйте, че трябва да ги съхранявате на място, недостъпно за деца и домашни любимци, споделя д-р Чайкин.

Още: Тези витамини липсват на всички през есента

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Защо се появява сърбеж в гърлото: причини за този неприятен симптом

Кои храни се смятат за много полезни при висок креатинин

7 начина за бързо премахване на подпухналостта от очите

Какво се случва с кръвното ви, ако всеки ден пиете смутита

Лекар: Всички правим тези грешки, но те са пагубни за червата

Какво е вредно да се яде на закуска?

НЕ само артрит: Болките в краката над 60 години може да издават това заболяване

Кардиолог: Това е най-добрата риба за сърцето

Започнете сега, за да имате сърце на 30-годишен, когато сте на 60

Изследователи: Две трети от жените бъркат признак за рак на яйчниците с подуване на корема

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com