Лекар разкри как е правилно да се яде зехтин

2330
Лекар разкри как е правилно да се яде зехтин
Снимка: iStock

Зехтинът е едно от най-полезните растителни масла. Но за да извлчете максимална полза за здравето си от неговата консумация, важно е да го консумирате правилно. Има ограничения и индивидуални дозировки на зехтина в диетата при наличие на камъни в жлъчката и това важи за всички мазнини, според диетолога Кристина Фойгт.

Как е правилно да се яде зехтин?

"Олио може да се добавя към вече приготвена храна, но нерафинирано олио не може да се пържи. Това се отнася и за зехтина", каза още експертът.

Как лесно се познава истинският зехтин на пазара

Според д-р Войт напълно здравите хора или тези с леки стомашно-чревни проблеми, като гастрит, могат да консумират една или две супени лъжици зехтин, като го добавят към готовите ястия на всяко хранене.

"Важно е храната да не се пържи в нерафинирано олио, то има ниска температура на горене и с това всички ползи от него ще изгорят“, подчертава диетологът.

Д-р Кристина Фойгт уточнява, че няма значение къде искате да добавите зехтин. Можете например да го добавите към каша за закуска, да го добавите към салата с риба за обяд или да залеее с него котлет за вечеря, каза експертът. Диетологът съветва да добавяте това растително масло към храната всеки ден и в рамките на две седмици състоянието на косата, ноктите и кожата ще се подобри, а сънят и храносмилането ви също ще бележат подобрение.

Д-р Кристина Фойгт споделя как и в какво трябва да съхранявате зехтина. Според нея най-добрата форма на опаковане са тенекиите или тъмните стъклени съдове. Основен показател за качество е киселинността от порядъка на 0,2–0,8, отбеляза диетологът.

Основната тайна на зехтина е неговият уникален състав - той е истински склад от полезни компоненти, които се усвояват от човешкото тяло почти 100%.

Това растително масло съдържа голямо количество антиоксиданти и витамин Е, който помага за усвояването на витамини А и К. Резултатът от тази естествена „верижна реакция“ е общо подмладяване на тялото, подобряване на състоянието на кожата, косата и ноктите.

Зехтинът е изключително полезен за храносмилателната система. Подобрява дейността на стомаха, червата, панкреаса и черния дроб, подпомага зарастването на язва на стомаха и дванадесетопръстника. Той има жлъчегонно и леко слабително действие. Това е рядко и ценно свойство, тъй като другите растителни масла нямат холеретичен ефект.

Десертна лъжица зехтин на празен стомах в продължение на три месеца помага за лечение на стомашни язви и гастрит, докато лъжица слънчогледово масло в такава ситуация може да предизвика чернодробни колики и обостряне на стомашно-чревни заболявания.

Зехтинът е естествено средство за превенция на сърдечно-съдови заболявания, особено инфаркти и инсулти, както и рак. Тайната е в съдържанието на рекордно количество Омега-3 мононенаситени мастни киселини, които предотвратяват отлагането на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове и дори унищожават вече съществуващите.

"Приучете се да приемате две супени лъжици зехтин на ден (подправете салата, добавете към супи, гарнитури, маринати) и сърцето ви ще работи като часовник. Освен това учените са установили, че олеиновата киселина, съдържаща се в зехтина, стимулира ген, който потиска активността на раковите клетки. Съответно рискът от развитие на рак, по-специално рак на гърдата при жените, намалява", казва специалистът.

Лекар: Зехтинът обостря тези заболявания

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com