Лекар разкри какво ще се случи, ако пушите в жегата

6927
Лекар разкри какво ще се случи, ако пушите в жегата
Снимка: iStock

Пушенето е изключително вреден навик, но в жегите е още по-опасно и нанася още по-голяма вреда за организма. Руският лекар д-р Владимир Хорошев съветва да спазват определени правила за безопасност при екстремни горещини.

Кардиологът предупреждава, че хората, които продължават да пушат в горещините, излагат здравето си на много висок риск. - в случая се повишава вероятността от появата на кръвни съсиреци.

Пушенето е по-опасно в жегата

„Никотинът рязко засилва хипоксията, тоест създава състояние на кислороден дефицит, в горещините това е изключително опасно“, споделя лекарят.

В горещо време експертите препоръчват да се намали до минимум пушенето или да се откажете напълно от него. Необичайно горещото време увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци дори при здрави хора, а никотинът активира този процес.

Как да откажем цигарите - учени откриха нов начин

Според главния специалист на Министерството на здравеопазването, директор на Държавния изследователски център за превантивна медицина Сергей Бойцов, горещото време се отразява неблагоприятно на състоянието на кръвоносните съдове. При здрави хора в жегата рискът от тромбоза се увеличава с 20%. В същото време коментираният вреден навик изостря вече опасната ситуация. Според Бойцов вероятността от образуване на кръвен съсирек при пушачите се увеличава до почти 100%.

Алкохолът не дава такъв ефект при тромбоза. Но продуктът от разпадането му, който се образува на втория ден - ацеталдехидът, може да причини нарушения на сърдечния ритъм, включително фатални, отбеляза Боицов. В допълнение към минимизирането на никотиновия прием и пиенето на алкохол в горещините, лекарят също така посъветва да се ограничи количеството храна и да се откажете от мазни и пикантни храни, както и да се консумират достатъчно течности. Все пак възрастните хора трябва да знаят, че пиенето на повече от 2 литра вода в горещините може да бъде ненужен стрес за кръвообращението. За тях, както и за хората със сърдечно-съдови заболявания, е особено важно да контролират храненето си в горещо време, смята медикът. Също така трябва редовно да проверявате кръвното си налягане.

 

Освен това, според лекарят, в горещините трябва да се изостави не само алкохола, но и кофеина, сладките газирани напитки, пикантните, тежки, месни храни. Според д-р Хорошев храната трябва да е лека и предимно растителна - най-добрата опция в случая е средиземноморската диета. Специалистът обръща внимание и на това, че в горещините трябва да се помогне на тялото да възстанови микроелементите, които активно губи при изпотяване – магнезий, калий, хром и др. За това е полезно да се консумират зеленчуци, горски плодове, плодове, ядки, сусам, елда.

Прекомерната физическа активност също трябва да бъде изключена, според експерта. 

Още: Учени: Това е най-добрата възраст за отказване на цигарите

Важно: Информацията в тази статия е предоставена за справка. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com