Лекар разкри по колко картофи на ден не водят до напълняване

4409
Лекар разкри по колко картофи на ден не водят до напълняване
Снимка: iStock

Картофите често се демонизират като продукт, който насърчава наддаването на тегло. Въпреки това, като въглехидратен продукт, той може да не е показан за консумация само при диабет, в други случаи картофите могат да бъдат отлично допълнение към диетата.

„Противно на стереотипите, този зеленчук е по-полезен, отколкото вреден“, казва руският лекар д-р Татяна Мещерякова.

Как е правилно да ядете картофи?

Експертът разказва и как да ядете грудките без риск от напълняване. Специалистът предупреди: продуктът не трябва да се консумира в количества, надвишаващи 200-грамова порция (на ден).

Само едно парченце от това и картофите ще се сварят 2 пъти по-бързо

„Може да ядете картофената гарнитура не повече от два до три пъти седмично“, казва експертът.

За да намалите риска от напълняване, диетологът съветва да ядете кореноплода варен или печен. Няма нужда да използвате сол.

„Коментираният зеленчук се комбинира добре със зеленчуци без скорбяла, билки, постно месо, птици и риба. По-добре е да не консумирате „тлъстите“ му вариации – пържени картофки, чипс“, споделя лекарят.

 

Д-р Мещерякова обърна внимание на факта, че при много висока температура на топлинна обработка (както при пържене) този зеленчук, както всеки продукт, съдържащ нишесте, отделят акриламид.Това вещество е потенциално токсично и канцерогенен за тялото. Това е още една причина да ядете картофената гарнитура просто варена.

Диетологът също така призова хората да не се страхуват от картофеното нишесте. Употребата му има положителен ефект върху чревната микрофлора и стимулира растежа на полезните бактерии в нея.

Фибрите в зеленчука активират метаболизма, намаляват нивата на общия холестерол в кръвта, като по този начин намаляват риска от развитие на сърдечни заболявания и запушване на кръвоносните съдове. Калият в състава на зеленчука засилва този ефект. Витамин B6, от своя страна, предотвратява натрупването на хомоцистеин в тялото, чийто излишък води до увреждане на кръвоносните съдове.

Фосфорът, желязото, калцият, цинкът и магнезият, които се съдържат в зеленчука, имат благоприятен ефект върху състава на костната тъкан. Желязото и цинкът в него играят основна роля в производството на колаген, който е важен за ставите и хрущялната тъкан. Фосфорът и калцият са основни компоненти за оптимална минерализация на костите.

Витамините от група В допринасят за производството на хормоните на щастието - серотонин и допамин. Това означава, че редовното ядене на картофени ястия ще ви помогне да подобрите настроението си и да се почувствате по-добре.

Oще: С колко вода и сол се варят картофите

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com