Лекар разкри защо пилешкото месо е опасно

35153
Лекар разкри защо пилешкото месо е опасно
Снимка: iStock/Guliver

Пилешкото месо е сред най-предпочитаните меса, особено от хората, които са загрижени за фигурата си и спортуват. Колко пъти седмично можете да го консумирате. Отговор на този въпрос дава руският хирург д-р Александър Умнов.

Според него това месо е лесно смилаемо и съдържа много полезни елементи, като калций, фосфор и протеини, които са необходими за изграждането на опорно-двигателния апарат. Освен това е относително безопасно за стомашно-чревния тракт и рядко предизвиква дразнене.

Лекарят обаче подчертава, че при липса на редовни тренировки не се препоръчва консумацията на пиле повече от три пъти седмично. Това е свързано с риска от развитие на уролитиаза и сърдечно-съдови нарушения поради прекомерен прием на калций.

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат пържено пилешко месо

Защо и кога пилешкото месо е опасно?

„Пилешката кожа натрупва повечето от токсините и антибиотиците от храната, която птиците във фермите ядат. Затова пилето на скара и по-специално препечената му кожа, макар и вкусна, не е безопасна. На фона на употребата на лекарства при отглеждането на пилетата могат да се развият бактерии, устойчиви на антибиотици, което е много опасно за хората, предупреждава д-р Умнов.

Има общоприето твърдение, че ако ядете твърде много от всяка храна, това ще доведе до наддаване на тегло и ще навреди на вашето здраве. Все пак има храни, на които можете да се насладите в неограничени количества и да не се тревожите твърде много от натрупването на излишни килограми. Фармацевтът Махмуд Абделазиз каза, че листни зеленчуци, постни източници на протеини и пълнозърнести храни могат да се консумират без страх от напълняване. Те добре се съчетават с пилешкото.

Разбира се, различните части на птичия труп имат различни свойства и качества. Но като цяло това месо оказва положителен ефект върху много процеси в тялото.

Храносмилателна система - лекуващият лекар може да предпише консумацията на този продукт при хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, тъй като е лесно смилаем и не дразни стените на стомаха.

Мускулно-скелетна система - това месо е богато на фосфор, калций и протеини, които са необходими за изграждането на костите и мускулите.

Мъжко и женско здраве  - 100 грама от това месо съдържа около една трета от дневната норма на витамин В5, който подобрява качеството на сперматозоидите и яйцеклетките. В допълнение, фолиевата киселина в продукта оказва положителен ефект върху развитието на плода по време на бременност.

Здравето на очите - това месо съдържа витамин А, който предотвратява развитието на катаракта и има благоприятен ефект върху зрителната острота.

Още: Лекар разкри кое е най-полезното пилешко месо и кога може да се яде

Продуктът съдържа аминокиселината триптофан, която се свързва с повишените нива на серотонин (хормона на „чувства добре“) в нашия мозък.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com