Лекар разкри защо ръцете могат изтръпват

27803
Лекар разкри защо ръцете могат изтръпват
Снимка: iStock/Guliver

Изтръпването на ръцете може да бъде объркващо и неприятно усещане, което много хора изпитват в даден момент от живота си. То се появява, когато има смущения в нормалното функциониране на нервите, които снабдяват ръцете. Съществуват няколко възможни причини за изтръпване на ръцете, като те варират от временни причини до по-сериозни основни заболявания.

Една от често срещаните причини за изтръпване на ръцете е временно притискане или притискане на нервите. Това може да се случи, когато спите в неудобно положение, упражнявате натиск върху ръцете си за продължителен период от време или държите ръцете си сгънати твърде дълго време. Притискането ограничава притока на кръв и води до временно изтръпване. Разклащането или промяната на положението на ръцете обикновено решава този проблем.

Изтръпва ви дясната ръка - лекар разкри какви заболявания издава това

Друга потенциална причина е синдромът на карпалния тунел - състояние, което засяга срединния нерв в китката. Повтарящите се движения, като писане на клавиатура или използване на вибриращи инструменти, могат да доведат до възпаление и компресия на нерва, което води до изтръпване, мравучкане и болка в ръцете. Носенето на шини за китка и честите почивки от повтарящи се дейности могат да облекчат симптомите и да предотвратят по-нататъшно увреждане.

Някои медицински състояния също могат да допринесат за изтръпване на ръцете. Периферната невропатия, често свързана с диабет, причинява увреждане на периферните нерви и може да доведе до изтръпване, мравучкане и слабост в ръцете. Състояния като болестта на Рейно, която засяга притока на кръв към крайниците, могат да причинят временни епизоди на изтръпване и обезцветяване на ръцете при излагане на ниски температури или по време на периоди на стрес.

8 заболявания, заради които ръцете изтръпват през нощта

В някои случаи изтръпването на ръцете може да е симптом на по-сериозно заболяване. Например цервикална радикулопатия се появява, когато нерв в областта на шията се притиска или компресира, което причинява изтръпване и слабост в ръцете. Други потенциални причини са засягане на нерв, дължащо се на дискова херния, или състояния, засягащи гръбначния мозък.

Ако изпитвате постоянно или повтарящо се изтръпване на ръцете без очевидна причина, е важно да се консултирате с медицински специалист за поставяне на точна диагноза. Той може да извърши задълбочена оценка и да препоръча подходящи тестове или лечение в зависимост от конкретната ситуация.

Изтръпването на ръката може да произтича от различни причини, вариращи от временно притискане на нерв до основни медицински състояния. Идентифицирането на основната причина е от решаващо значение за определяне на подходящото лечение и за предотвратяване на по-нататъшни усложнения. Ако сте обезпокоени от изтръпването на ръката или ако то продължава или се влошава, препоръчително е да потърсите лекарска помощ, за да се осигури подходяща грижа и лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com