Лекар: Тези 7 навика за дълголетие отнемат 5 минути на ден

1423
Лекар: Тези 7 навика за дълголетие отнемат 5 минути на ден
Снимка: iStock

Някои прости ежедневни навици насърчават дълголетието и същевременно с това не се налага да губите много време за практикуването им.

"Пет минути на ден са всичко, което е необходимо, за да удължите живота си и да подобрите здравето си", казеа пред Business Insider д-р Киен Вуу, лекар, специалист по анти-стареене и регенеративна медицина. Експертът препоръчва 5-минутна тренировка, практикуване на микромедитации и още 3 лесни за практикуване ежедневни навика.

5 навика за дълголетие

"Починете си от натоварения си график с микромедитации. Има все повече доказателства, че вниманието и медитацията са свързани с намаляване на стреса и, с течение на времето, подобрено психическо и физическо здраве. Можете да започнете да практикувате изчистване на ума си и фокусиране върху настоящия момент за по-малко от минута с „микромедитация“. Една техника е просто дихателно упражнение, при което вдишвате, като броите до четири, задържате дъха си, като броите до седем, и издишвате, като броите до осем", казва експертът.

Учени: Това е идеалното тегло за дълголетие на хората над 60 години

"Подгответе се за 5-минутна тренировка. Изследванията показват, че редовните упражнения може да са един от най-добрите ви инструменти против стареене. Скорошни изследвания показват, че дори кратки изблици на физическа активност могат да се отплатят многократно във времето. Можете да правите почивки за упражнения през целия ден, когато искате да изчистите главата си или да се заредите с енергия. Опитайте движения като клякания, клякания към стена или бързо ходене", казва д-р Вуу.

"Ако имате проблеми с достатъчно сън, фокусирайте се върху времето, а не върху часовете, прекарани в леглото. Не е тайна, че сънят е крайъгълният камък на здравето. Скорошно проучване установи, че редовният график на съня може да бъде дори по-важен от продължителността на съня, когато става въпрос за цялостното здраве и дълголетие. Най-доброто нещо, което можете да направите за графика си за сън, е да се уверите, че заспивате и се събуждате по едно и също време, дори през уикендите“, казва още д-р Вуу.

Той съветват вместо да превъртате социалните медии ежедневно, свържете се с двама души, на които държите.

"Социалното взаимодействие е ключова част от по-дълъг и по-здравословен живот. Някои проучвания показват, че самотата може да бъде също толкова опасна за вашето здраве, колкото и пушенето на цигари. Дори и при натоварен график опитайте се да замените сесията за превъртане на телефона си с изпращане на бърз текст до двама души, които имат значение в живота ви, да им благодарите за нещо или да им кажете колко много означават за вас", допълва още специалистът.

Той съветва и практикуване на практика на благодарност, докато си миете зъбите.

"Друг лесен начин за намаляване на стреса и подобряване на психичното здраве е да започнете практика на благодарност. Започнете, като изброите три неща, за които сте благодарни - те могат да бъдат толкова прости, колкото аромата на сутрешното ви кафе или толкова важни, колкото здравето на вашето семейство", казва д-р Вуу.

Той допълва, че според изследванията показват, че благодарността не само подобрява психическото здраве, но също така може да защити вашето физическо здраве поради фактори като понижаване на кръвното налягане.

"Отделете малко време, за да си спомните какво има значение в живота ви. Това, което правите в живота си, което ви кара да се чувствате най-живи, причинява биохимични промени, които удължават живота ви“, казва специалистът.

Дълголетие - учени разкриха 2 признака при хората над 65 години, които го издават

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com