Лекар: Тези храни имат болкоуспокояващ ефект

5686
Лекар: Тези храни имат болкоуспокояващ ефект
Снимка: iStock/Guliver

Продължителната употреба на противовъзпалителни и болкоуспокояващи медикаменти влияе негативно върху когнитивните способности и здравината на костите на човека. Руският лекар д-р Михаил Гинзбург препоръчват да се избягва техният прием и да бъдат заменени с продукти от естествен произход. Според специалиста някои храни съдържат молекули, които имат аналгетично и противовъзпалително действие. Той споделя, че най-добрите в това отношение са куркумата, какаото и тиквеното семе.

Най-добрите храни с болкоускояващ ефект

“Това не е изненадващо, защото самата генеза на болката е свързана с локалното действие на простагландини, простациклини и тромбоксани. Синтезът на тези молекули се влияе от ензими като циклооксигенази. Има няколко вида, но нас ни интересува вторият, който е активен при възпаление и при повишена болкова реакция. Така че активността на циклооксигеназата може да бъде намалена от голям набор от молекули “, обяснява диетологът.

7 храни, които гарантирано подобряват паметта ви

“Набор от продукти, които облекчават болката, се намират в кухнята на всяка домакиня. Куркумата е на първо място в решаването на проблема.

Тя съдържа куркумин, който има цял набор от полезни свойства. Освен противовъзпалително и аналгетично действие, има подмладяващ и противотуморен ефект. Тук бих искал само да направя една корекция: самите куркума и куркумин се абсорбират доста слабо в червата, но черният пипер подобрява усвояването, така че е по-добре да използвате този продукт не в чиста форма, а като част от подправки", казва д-р Михаил Гинзбург.

“Черният шоколад с високо съдържание на какао също действа добре срещу болката. Какаото съдържа флавоноиди, които имат изразен противовъзпалителен и аналгетичен ефект “, отбеляза лекарят.

Диетологът отбелязва, че е по-добре да изберете шоколад без захар. Вече има разновидности с подсладители, които също са полезни.

“Тиквените семки имат и обезболяващо действие. Всичко това е благодарение на съдържащия се в продукта магнезий.

Магнезиевият дефицит се свързва с ускорено стареене и развитие на сърдечно-съдови заболявания на възраст над 50 години. Затова бих ви посъветвал редовно да ядете храни, богати на магнезий, по-специално тиквени семки “, споделя в заключение д-р Михаил Гинзбург.

Тиквеното семе е от полза за подобряване на когнитивните функции - памет, мислене, концентрация. Фосфорът, холинът (витамин В4) и полиненаситените мастни киселини в състава му осигуряват добра подкрепа за мозъчната дейност. Това свойство на семената е особено важно за възрастните хора, децата и тези, които изпитват психически стрес.

Тиквените семки насърчават отслабването и пречистват организма. Те могат да бъдат включени в диетата на пациенти с диабет, тъй като имат нисък гликемичен индекс - 25. Но предвид високото им съдържание на калории, не се препоръчва да ги използвате ежедневно, ако имате диабет.

Тиквените семки са естествен хепатопротектор, който ускорява регенерацията и възстановяването на чернодробните клетки.

Лекар: Яжте тези храни, за да имате по-добра памет и концентрация

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com