7 храни, които гарантирано подобряват паметта ви

60094
7 храни, които гарантирано подобряват паметта ви
Снимка: iStock

Паметта е сложна когнитивна функция, която играе решаваща роля в ежедневието ни. Въпреки че различни фактори допринасят за здравето на паметта, диетата е важен и често пренебрегван аспект. Включването на определени храни в диетата ви може да осигури основни хранителни вещества, които подпомагат мозъчната функция и подобряват паметта.

Ето седем храни, които са свързани с подобряване на паметта:

Боровинки

Боровинките са богати на антиоксиданти, особено на флавоноиди, за които е доказано, че подобряват функциите на паметта. Тези съединения могат да спомогнат за забавяне на стареенето на мозъка и да го предпазят от оксидативен стрес. Проучванията показват, че редовната консумация на боровинки може да подобри паметта и когнитивните способности.

Мазни риби

Мазните риби, като сьомга, пъстърва и сардини, са богати източници на омега-3 мастни киселини, особено на DHA. Омега-3 са от решаващо значение за здравето на мозъка и се свързват с подобряване на паметта и когнитивните функции. Включването на мазна риба в диетата ви може да осигури необходимите градивни елементи за мозъчните клетки и да подпомогне цялостното здраве на мозъка.

Лекар: Яжте тези храни, за да имате по-добра памет и концентрация

Броколи

Броколи: Броколи е богат на хранителни вещества зеленчук, който съдържа високи нива на антиоксиданти и витамин К. Витамин К е от съществено значение за образуването на сфинголипиди - вид мазнини, концентрирани в мозъчните клетки. Проучванията свързват достатъчния прием на витамин К с по-доброто функциониране на паметта, което прави броколите ценно допълнение към диетата, благоприятстваща паметта.

Тиквени семки

Тиквените семки са богат източник на магнезий, желязо, мед и цинк, които играят решаваща роля за функционирането на мозъка. Магнезият, в частност, се свързва с ученето и паметта. Включването на шепа тиквени семки в диетата ви може да осигури тези основни хранителни вещества, като подпомогне оптималното здраве на мозъка.

Черен шоколад

Черният шоколад съдържа флавоноиди, кофеин и антиоксиданти, които могат да допринесат за подобряване на паметта и когнитивните функции. Умереният прием на черен шоколад е свързан с по-добър приток на кръв към мозъка, което може да подобри паметта и цялостното когнитивно представяне.

9 храни за по-добра памет

Яйца

Яйцата са богата на хранителни вещества храна, която осигурява холин, прекурсор на ацетилхолина - невротрансмитер, участващ в регулирането на паметта и настроението. Холинът е от съществено значение за производството на ацетилхолин, а включването на яйца в диетата ви може да подпомогне синтеза на този важен невротрансмитер.

Куркума

Куркумата, подправка, която често се среща в ястията с къри, съдържа куркумин - съединение с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Куркуминът е изследван за потенциала му да преминава през кръвно-мозъчната бариера и е показал обещаващи резултати в насърчаването на цялостното здраве на мозъка. Включването на куркума в готвенето или приемането на добавки с куркумин може да има положителен ефект върху паметта и когнитивните функции.

Включването на тези подобряващи паметта храни в добре балансирана диета, заедно с редовни физически упражнения и достатъчен сън, може да допринесе за цялостното здраве на мозъка и да поддържа оптимална функция на паметта през целия живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com