Лекар: Яжте тези храни, за да имате по-добра памет и концентрация

21682
Лекар: Яжте тези храни, за да имате по-добра памет и концентрация
Снимка: iStock

С напредване на възрастта на човек започва да му става по-трудно да запомня нова информация и да се съсредоточава. До една определена възраст човешките познавателни способности достигат връх, а след това започват да намаляват. Например, скоростта на обработка на информацията в мозъка започва да намалява към 17-19-годишна възраст, визуалната памет достига своя връх в средата на 30-те години, а речникът продължава да се обогатява до 60-годишна възраст.

Учени: Този дефицит води до загуба на паметта при възрастните хора

За да поддържате ума си във форма, трябва да спортувате редовно, да общувате със своето семейство и приятели, да участвате в интелектуално стимулиращи дейности като четене на книги, редене на пъзели, ходене на Quiz надпревари и т.н. Освен тези неща обаче, храната също е от значение що се отнася паметта и здравето на мозъка.

Вижте кои са храните, които най-много стимулират мозъка и неговата работа:

Плодове – те са богати на антиоксиданти и фитохимикали, защитават мозъка от невродегенеративни заболявания, подобряват паметта и концентрацията. Горските плодове променят начина, по който невроните в мозъка комуникират помежду си. Също така плодовете предотвратяват или забавят появата на свързани с възрастта болести като Паркинсон и Алцхаймер, благодарение на техните противовъзпалителни, антивирусни и антиоксидантни свойства.

Кръстоцветни зеленчуци – това са броколи, зеле, карфиол и др., които са богати на витамин К, който е ключов хранителен елемент за сигнализиране на мозъчните клетки. Витамин К е разтворим в мазнини и е важен за образуването на сфинголипиди. Това са вид мазнини, които се срещат в големи количества в мембраните на мозъчните клетки. Хората, които имат големи количества витамин К в организма си са с по-добра епизодична памет.

Ядки – те са богати на хранителни вещества като фибри, протеини, антиоксиданти, витамини и други фитохимикали, които подобряват метаболизма и здравето на сърцето. Всички видове ядки съдържат мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, които подобряват чувствителността към инсулин, намаляват хроничното възпаление и развитието на рак. Доказано е, че ядките са една от най-добрите храни за стимулиране и поддържане на здравето на мозъка. Хората, които редовно консумират ядки, имат по-добро когнитивно функциониране и по-малък шанс от умствено изоставане. Най-полезни за мозъчната функция са орехите.

Куркума – куркуминът, който се съдържа в нея, подкрепя физическото здраве като повишава имунитета, защитава сърцето, бори успешно депресията и подпомага храносмилателната система. Тя е отличен тоник за кожата и има силни противовъзпалителни, противостареещи, противоракови и антиоксидантни свойства. Куркуминът е много полезен и за мозъка, като предпазва от появата на Алцхаймер, изчиствайки бета-амилоидните плаки в мозъка.

8 лайфхака за подобряване на паметта

Тлъста риба – мидите и мазните риби са богати на омега-3 мастни киселини, които са мощна храна за мозъка. Те са важни за здравето на мозъка. Хора между 50 и 75-годишна възраст, които приемат добавка рибено масло, имат подобрена управленска функция и памет, увеличава се обемът на сивото вещество и се укрепват мозъчните структури. Омега-3 мастни киселини повишават настроението и се борят успешно с депресивните мисли.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com