Лекар: Това е единственият витамин, който всички трябва да приемат

74826
Лекар: Това е единственият витамин, който всички трябва да приемат
Снимка: iStock

Руският лекар д-р Игор Алентов разкри кой е най-важният витамин за всички – той е единственият, от който повечето хора се нуждаят почти през цялата година.

Най-важният витамин за всички

Доктор Алентов споделя:

„Единственият витамин, от който повечето хора се нуждаят допълнително по всяко време на годината, е вит. D.“

Специалистът допълва, че този витамин се произвежда в кожата, когато е изложена на слънчева светлина. Затова лекарите препоръчват на пациентите да прекарват повече време на чист въздух през есента и зимата и да се разхождат, оставяйки лицето и ръцете си открити - това помага на организма да синтезира необходимото вещество. Д-р Алентов отбелязва, че повечето хора изпитват липса на витамин D през студения сезон, когато количеството слънце намалява. На много хора им липсва през цялата година поради общия малък брой слънчеви дни.

Това е най-важният витамин за черния дроб - ето как е правилно да се приема

„Повечето хора не трябва да проверяват нивата на вит. D. Достатъчно е да го приемат профилактично, като уточняват необходимата доза с лекар - тя може да варира в зависимост от възрастта и съпътстващите заболявания“, сподели лекарят.

 

Също така, д-р Алентов добавя, че животинските храни могат да бъдат висококачествен източник на това хранително вещество за тялото си: риба, хайвер, яйчни жълтъци, мляко. Специалистът не препоръчва прием на вит. D под формата на хранителни добавки. По думите му при необходимост компетентни лекари предписват на пациентите лекарства с този витамин.

Най-важната му функция е активното му участие в калциево-фосфорния метаболизъм . Насърчава усвояването на калций от червата. Съответно, ако в организма няма достатъчно от това вещество, нивото на калций в кръвта намалява. Дългосрочният дефицит на вит. D може да доведе до развитие на остеопороза и патологични фрактури.

Ролята му за човешкия имунитет е голяма. Нормалното му количество намалява риска от развитие на автоимунни заболявания като автоимунен тиреоидит, множествена склероза, възпалителни заболявания на червата и ревматоиден артрит. Също така, достатъчно количество вит. D предотвратява инфекцията с туберкулоза, хепатит, ARVI и други заболявания.

По време на бременност намалените нива на вит. D увеличават вероятността от прееклампсия, инфекции, преждевременно раждане и гестационен диабет.

Дефицитът му увеличава риска от развитие на синдром на поликистозни яйчници. Тежкият дефицит на това вещество допринася за развитието на миопатия, тежка мускулна слабост и може да се появи затруднено ходене.

Още: Това е най-важният витамин за паметта

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Високо кръвно? Ето какво можем да направим срещу това

Лекар: Хората с тези заболявания ТРЯБВА да внимават с ягодите

Лекар: Това е най-опасният плод за черния дроб и захарта

Топ 12 на плодовете, които са разрешени при диабет

Колко коса е нормално да ви пада всеки ден?

Какво се случва с тялото, ако спрете да ядете брашно за месец

Ще работи ли кето диетата за вас, ако имате диабет тип 2

Най-добрата пролетна билка за костите и холестерола

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com