Лекар: Това са най-добрите храни срещу стрес и безсъние

7493
Лекар: Това са най-добрите храни срещу стрес и безсъние
Снимка: iStock

Стрес и безсъние - това са два често срещани проблема за голяма част от хората. Руският диетолог д-р Оксана Дмитренко посочва 5 храни, които помагат в случая.

“Лесно е да си върнете доброто настроение и оптимистичния си поглед към света - просто коригирайте диетата си”, казва експертът и допълва, че в диетата трябва да присъстват мазни морски риби, говеждо месо, овесена каша, тъмен шоколад и банани.

Най-добрите храни срещу стрес и безсъние

Според диетолога Оксана Дмитренко има много продукти, които не само радват на вкус и външен вид, но и имат изключително положителен ефект върху настроението на човек. Тъй като те са богати на витамини от група В, които имат благоприятен ефект върху нервната система на човека.

Учени разкриха как безсънието се отразява на жените

Но 5 от тях са най-добри в това отношение:

Мазни морски риби

“Ако мислите, че суперздравословната риба е сьомга или риба тон, тогава грешите. Скумрията или херингата съдържат повече полезни хранителни вещества, но цената им е значително по-ниска”, казва диетологът.

Говеждо месо

“Това месо повишава не само нивото на витамини от група В, но и желязо, цинк, магнезий и други полезни микроелементи. Не без причина този вид месо се препоръчва за бебешка храна и диетична употреба”, казва д-р Дмитренко.

Овесена каша

Тя се отличава не само с ярък вкус, но и със солиден запас от витамини в състава си. Неслучайно диетолозите по цял свят смятат тази каша за най-здравословната.

Тъмен шоколад

Според диетолога д-р Дмитренко, ако ядете малко парче натурален шоколад (около 30 грама) всеки ден, тогава в рамките на една седмица човек ще се почувствате по-спокойни.

Банани

Само два плода на ден ще помогнат за решаването на проблема с повишената тревожност. И в същото време, благодарение на фибрите в този плод ще отървете от чревните проблеми и неразположения.

Бананите съдържат значително количество витамини и минерални съединения, което определя важната им роля за поддържане на здравето и профилактика на заболявания (сърдечно-съдови, мускулно-скелетни, ракови и др.). Наред с това бананите съдържат разтворими диетични фибри (съдържащи се в най-големи количества в още зелените плодове), които нормализират дейността на стомашно-чревния тракт и имат пребиотичен ефект (насърчават развитието на полезната чревна микрофлора), както и каротеноиди (лутеин, зеаксантин, α- и β-каротин), които имат антиоксидантни свойства. Заслужава да се отбележи антиацидният (понижаващ киселинността на стомашния сок) ефект на бананите.

Меню за добър сън: 5 храни, които се борят с безсънието

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение, както и като заместител на вече назначеното лечение!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com