Лекар: Това са причините за високо кръвно налягане

30796
Лекар: Това са причините за високо кръвно налягане
Снимка: iStock

Често не е възможно да се установи защо кръвното налягане се е повишило над нормата. Понякога обаче хипертонията може да бъде признак на сериозни здравословни проблеми. Разберете кои заболявания допринасят за развитието на хипертония.

Причини за високо кръвно налягане

При по-голямата част от хората не може да се открие конкретна причина за високото кръвно налягане - това е т.нар. идиопатична хипертония, която се диагностицира при до 90% от страдащите. Понякога обаче прекомерно високото кръвно налягане е признак, че в организма се случва нещо нередно.

Заболяванията, които могат да протичат с повишаване на кръвното налягане, включват: бъбречни заболявания; ендокринни заболявания, най-често заболявания на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези; някои неврологични заболявания; прееклампсия и еклампсия; остри стресови състояния (изгаряния, хипервентилация, тежки операции, хипергликемия); диабет; обструктивна сънна апнея; ревматични заболявания като системен лупус еритематодес или системна склеродермия.

Хипертония при бъбречни заболявания

Бъбречната дисфункция насърчава развитието на хипертония - до 90 % от пациентите с хронично бъбречно заболяване имат повишени стойности на кръвното налягане. 

Редица механизми водят до повишаване на кръвното налягане, като най-важните от тях са повишеното задържане на натрий и вода в организма и прекомерната секреция на ренин, чиято активност води до свиване на кръвоносните съдове и повишаване на кръвното налягане. 

Пациентите с хипертония, причинена от бъбречно заболяване, трябва да ограничат приема на сол до максимум 5-6 g дневно (това е количеството, съдържащо се в една чаена лъжичка) и да избягват прекомерния прием на течности. За понижаване на кръвното налягане се използват и диуретици и АСЕ-инхибитори, които допълнително забавят прогресията на бъбречното заболяване.

Лекар: Хипертонията води до тези 8 заболявания

Хипертония и ендокринно заболяване

Хипертония може да се развие и при наличие на ендокринно заболяване. Ендокринните заболявания, които могат да протичат с хипертония, включват:

хипер- и хипотиреоидизъм; хиперпаратиреоидизъм; синдром на Кушинг, при който излишъкът на кортикостероиди води до задържане на натрий в организма; хиперплазия на надбъбречните жлези и други заболявания с повишаване на алдостерона в кръвта; феохромоцитом на надбъбречните жлези, при който се отделят прекомерни количества адреналин и норадреналин, които свиват съдовете и повишават кръвното налягане; акромегалия, свързана с прекомерна секреция на хормон на растежа при възрастните.

Хипертония и диабет

Хипертонията при пациенти с диабет се среща почти два пъти по-често, отколкото при общото население. Високите нива на глюкоза, липидните нарушения и затлъстяването насърчават ендотелната дисфункция на кръвоносните съдове, развитието на атеросклероза, фиброза на съдовата стена и намаляване на еластичността на съдовата стена, както и съдово възпаление. 

Тези механизми водят до заболяване на малките и големите съдове, което може да доведе до хипертония и други сърдечносъдови заболявания.

Разберете как можем да се предпазим от хипертония

Хипертония и заболявания на нервната система

Заболяванията на централната и периферната нервна система също могат да допринесат за развитието на хипертония. Тя често се развива при пациенти с повишено вътречерепно налягане, което може да бъде причинено от мозъчни тумори и хидроцефалия, наред с други неща. 
Тогава се появява така нареченият рефлекс на Кушинг, който се проявява с повишено кръвно налягане, намалена сърдечна честота (брадикардия) и нередовно дишане. Хипертония може да се появи и при пациенти със синдрома на Гилен-Баре и дисавтономия.

Обструктивна сънна апнея и хипертония

Обструктивната сънна апнея е състояние, при което по време на сън се наблюдават многократни спирания на дишането. По време на апнея, когато насищането на кръвта с кислород спадне, симпатиковата нервна система се активира прекомерно. Освен това сърцето също трябва да работи с по-голяма сила, за да изпомпва кръвта към органите. 

Това води до рязко повишаване на кръвното налягане, което понякога надхвърля 250/110 mmHg дори при хора, чието кръвно налягане през деня е в нормални граници. 
Повтарящите се апнеи постепенно водят до задържане на повишеното кръвно налягане и в крайна сметка до развитие на хипертония.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com