Лекар: Този сутрешен симптом издава бъдещ инфаркт

40033
Лекар: Този сутрешен симптом издава бъдещ инфаркт
Снимка: iStock/Guliver

Един симптом, проявяващ се след ставане от сън, може да издава предстоящ инфаркт. Според руския кардиолог д-р Анна Кореневич той не трябва да се пренебрегва.

Един от възможните признаци, предвещаващи предстоящ съдов инцидент, може да бъде усещане за притискане в гърдите. Д-р Кореневич препоръчва да не го пренебрегвате, ако изпитвате напрежение и натиск в гърдите след събуждане сутрин. Усещането е неприятно, въпреки че не причинява силна болка и преминава достатъчно бързо. Именно поради тези причини, повечето пациенти не му обръщат внимание.

Признаци на предстоящ инфаркт 

Кардиологът споделя и какви други признаци могат да показват вероятен предстоящ сърдечен удар при човек. Д-р Анна Кореневич споделя, че ефектът от компресия в гръдната кост, сравняван с усещането за поставяне на тежка плоча върху гърдите, е най-честото оплакване.

„Почти половината от анкетираните пациенти са имали усещане за стягане в гърдите по време на тренировка малко преди да постъпят в болницата. При много от тях този симптом се появявал внезапно - например по време на разходка или извършване на ежедневни дейности", казва експертът.

Лекар разкри как ноктите на краката издават предстоящ инфаркт

Подобно чувство на натиск се причинява от стенокардия, която може да засегне и ръцете и челюстта. Ако усещането за притискане е достатъчно силно, трябва да посетите лекар.

Също така, възможен предстоящ сърдечен удар може да бъде показан от неприятно състояние, което се проявява в студено време.

„Ако човек има проблеми с коронарните артерии, тогава студеният въздух може да предизвика спазъм. Трябва да обърнете внимание на този признак и да отидете на лекар", съветва кардиологът.

Болката в гърдите е основният симптом на сърдечно заболяване. Но има и други основни симптоми на заболявания на сърдечно-съдовата система , както и неочевидни признаци.

Кашлицата също е симптом на заболявания на сърдечно-съдовата система. Изглежда, че това е характерен признак на белодробно заболяване. Но при настинка кашлицата изчезва за няколко дни, а при сърдечни заболявания тя е постоянна, а отхрачващите лекарства са неефективни.

Увеличаването на сърдечната честота е свързано със стрес или физическо натоварване. Но ако сърдечният ритъм остава силен дори в покой, това е сигнал за тревога. Понякога пулсът, напротив, спада - до 50 удара. Това състояние възниква, когато клапите на сърцето са засегнати от патологичен процес.

Гаденето обикновено е свързано с лошо храносмилане. Но повръщането може да се появи не само при стомашни проблеми, но и при сърдечни заболявания. Поради близостта на органите симптомите често се бъркат.

Подпухналостта се появява не само на фона на бъбречно заболяване, но и поради факта, че сърцето изпомпва лошо кръвта в тялото. Поради заболяването на сърдечно-съдовата система крайниците започват да страдат, в случая притокът на кръв е прекъснат.

Главоболието и световъртежът обикновено са предвестници на предстоящ инсулт. Ако преди такива симптоми не са се появявали и не сте имали проблеми с вестибуларния апарат, струва си да се консултирате с лекар.

Още: Лекар: Този симптом с краката издава предстоящ инфаркт или инсулт

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какъв магнезий да си купя – видове, ползи и за какво помага

Наследява ли се хипертонията?

Този зеленчук сваля холестерола и предпазва костите

Бучката под мишницата е опасен симптом за жените

Сваляне на високо кръвно - този известен метод може да навреди на здравето

Високо кръвно? Да го ликвидираме! Жесток списък с хитри и народни цярове срещу него

Страданията с магнитни бури: Ето как да борите с тях и как винаги да сте наясно, ако има

Лекар: Това е най-малко опасният силен алкохол за черния дроб, ако не се прекалява

Лекар: Яжте тези 5 храни и никога няма да се оплаквате от паметта си

Хората с тази кръвна група остаряват най-бавно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com