Лекари: Това е най-добрият обяд за хората с високо кръвно

26924
Лекари: Това е най-добрият обяд за хората с високо кръвно
Снимка: iStock

Наричано „тихият убиец“, тъй като често няма очевидни симптоми, високото кръвно налягане или хипертонията е все по-често срещано състояние. Ако хипертонията не се лекува, може да доведе до сърдечни заболявания и инсулт, така че е важно тя да бъде овладяна навреме. В случая промените в диетата и начина на живот могат да помогнат 

„Има достатъчно доказателства, че изборът на здравословна храна може да увеличи продължителността на живота и да намали риска от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и диабет“, казва д-р Естел Джийн, кардиолог в MedStar Montgomery Medical Center в Олни, Масачузетс.

Най-добрият обяд при високо кръвно

„Изборът на обяд, който включва поне един цветен зеленчук – домат, морков, цвекло или патладжан – и един тъмнолистен зелен зеле, спанак или рукола – ще ви помогне да получите необходимото количество калий, за да поддържате оптимални нива на кръвното налягане ”, казва Каталина Роуз от Top Nutrition Coaching.

Кога е най-добре да се приемат лекарства за високо кръвно - сутрин, обед или вечер

"Калият е от съществено значение за поддържане на високо кръвно налягане. Този минерал помага за отпускане на стените на кръвоносните съдове, като намалява напрежението и понижава кръвното налягане”, казва д-р Роуз.

“Нашият избор за най-добър обяд за високо кръвно наляган е ястие от богатата на фибри киноа, гарнирано с цвекло, авокадо, слънчогледови семки и обикновен дресинг от хумус и лимонов сок”, казва д-р Джийн.

„Това ястие отговаря на няколко изисквания за здравето на сърцето“, казва Вероника Рут от The Heart Dietitian в Онтарио, Канада.

„В идеалния случай един добре формулиран здравословен за сърцето обяд трябва да включва добра комбинация от пълнозърнести храни, растителни протеини, здравословни мазнини и много плодове и зеленчуци. Тези компоненти работят заедно, за да осигурят набор от хранителни вещества, които поддържат здравето на сърцето“, казва д-р Рут. 

“Калият и натрият в тези храни работят в тандем, за да регулират нивата на кръвното налягане. Натрият повишава кръвното налягане, като насърчава задържането на течности в тялото, а калият противодейства на това, като насърчава отделянето на натрий в урината и отпуска стените на кръвоносните съдове”, пояснява д-р Роуз.

“Повечето хора не получават достатъчно фибри в диетата си. Знаем обаче, че фибрите имат много ползи за здравето. Диетите с високо съдържание на фибри могат да предпазят от коронарна болест на сърцето чрез понижаване на кръвното налягане и подобряване на нивата на холестерола. Проучванията показват , че хората с хипертония, чиито диети са богати на фибри, имат по-ниски нива на кръвно налягане от тези, чиито диети са с ниско съдържание на фибри”, споделя д-р Джийн.

Кои са най-забранените храни за консумация при високо кръвно

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com