Лошият дъх – сигнал за заболявания, причини за поява и лечение

64255
Лошият дъх – сигнал за заболявания, причини за поява и лечение

Всеки понякога има лош дъх. Това може да е причинено от храна, която се консумира, плака и дори дехидратацията.

За какви заболявания говори лош дъх?

Лошият дъх е не само отвратително нещо, но и опасно. Тази миризма може да има няколко „нюанса“, всеки от които говори за определен здравословен проблем.

Кои са най-често срещаните провокатори за лошия дух в устата

Мирисът на развалено в устата може да има различно естество. Ето и най-често срещаните и причините за появата им:

Миризмата на гнили яйца.

Мирише на сероводород. Това е провокирано от протеин, който гние и придава подобен „аромат“. Най-често го предизвикват големи количества прием на протеини, в частност месо. Когато ги намалите в диетата си, може да се отървете от лошия дъх (или поне значително да го намалите).

Димните газове.

Тук разбира се става дума за консумацията на алкохол. Когато я намалите всичко ще се оправи. След празник, почти всеки е имал подобен проблем. Това често се причинява не само от голямото количество консумиран алкохол, но и от хаотичната, неограничена консумация на храна и съпътстваща дехидратация.

Вкиснал дъх.

Най-вероятно, тук става въпрос за повишената киселинност на стомаха и ранните стадии на гастрит. Необходимо е да се изследва навреме, за да се предотврати развитието на болестта.

Миризмата на изпражнения.

8 части на тялото, които вече са непотребни

С течение на еволюцията много органи и части от човешкото тяло са загубили своите първоначални функции, превръщайки се в безполезни при...

Възниква, ако процесът на отстраняване на токсичните вещества от организма е заседнал. Тогава тялото е отровено от собствените му отпадъци. Изходът е: спешно почистване на червата с клизми. Важно е и да не се самолекувайте. Клизмата не е толкова безопасна, колкото изглежда.

Вкус на горчивина.

Хората със заболяване на жлъчния мехур чувстват горчивина в устата си. Обърнете внимание на вашия език сутрин. Когато по него има жълто покритие потърсете бързо лекар.

Мирис на урина от устата.

Тази миризма, сама по себе си говори за бъбречни заболявания - може би тепърва започват. Комплексното прочистване на тялото ще помогне. Трябва също да ограничите употребата на месни ястия и храни с пуринови основи. Не е правилно и изцяло да се пристъпи към растителна храна. Важно е такъв подход да бъде съгласуван с лекуващия лекар.

Миризмата на ацетон.

Цистит – всичко за възпалението на пикочния мехур

Циститът представлява възпаление на пикочния мехур, а именно неговия лигавичен слой. Съществуват много причини, водещи до възпалението ...

Тук може да става дума за проблем с панкреаса. Препоръчва се изключване на сладкиши, кифлички. Препоръчват се и изследвания.

Как да постъпите ако имате някоя от по-горе изброените миризми в устата:

Ако страдате от лош дъх, прочетете тези десет бързи и лесни съвета как да премахнете лошия дъх.

1. Посетете стоматолог

Ако забележите, че дъхът ви се е променил, трябва да отидете на зъболекар. Лошият дъх може да е признак за заболявания на венците и зъбите. Колкото по-рано проверите, толкова по-добре.

2. Мийте зъбите два пъти на ден

Кои храни са алкални

Киселинно-алкалният баланс (pH) е много важен показател. Той определя баланса на киселини и основи в кръвта ни. И нашето здраве и дълго...

Добрата устна хигиена, често е най-лесният отговор на проблеми с лошия дъх. Трябва да миете зъбите 2 пъти дневно - сутрин и вечер, преди сън. Всеки път, отделете време и ги измийте старателно, в продължение на поне три минути.

3. Пийте много вода

Когато организмът е дехидратиран, а устата суха, това може да предизвика лош дъх. През деня консумирайте много вода. Тя ще отмие всички остатъци от храната, между зъбите.

4. Почистете езика

Когато миете зъбите, не пропускайте да миете и езика. Бактериите се размножават po езика ви и това може да доведе до лош дъх.

5. Дъвка

Ужасяващите последици от нередовното миене на зъби

На всеки е известен здравословният минимум от миене на зъбите два пъти дневно. Срамната тайна на много хора обаче е, че пропускат таз...

Сухата уста и парченцата храна, между зъбите ще осигурят среда за бактериите, които са причина за лошия дъх. Когато дъвчете дъвка, тя стимулира слюнката, което ще помогне за премахване на една част от бактериите.

6. Яжте магданоз

Магданозът е източник на хлорофил, а той действа като естествен освежител. Затова след като ядете, хапвайте стрък магданоз и това ще помогне да спрете лошия дъх.

7. Пийте чай

Билков, зелен, черен чай - всички те участват успешно в борбата с лошия дъх. Чаят съдържа антибактериални съставки. Последните убиват микробите, провокиращи лошия дъх.

8. Избягвайте пикантните храни

Кои напитки са най-вредни за зъбите

Газираните напитки нанасят най-големи вреди на зъбите. Това заяви пред вестник „Сън“ стоматологът от Лондон Кристофър Ор, к...

Лютивите ястия и подправки, като кромид лук и чесън са враг номер едно за свежия дъх.

9. Зъбен конец

Редовната употреба на конец за зъби е важна част от хигиената на устната кухина. Той ще ви помага да спрете развитието на бактерии и съответно болести по венците.

10. Ползвайте антибактериална вода за уста

Винаги може да си купите вода за уста, но ако искате да направите своя, ето страхотна рецепта. Използвайте сок от два лимона, 1 супена лъжица сода за хляб, 1/2 супена лъжица канела, 1 чаена лъжичка мед и чаша топла вода. Смесете съставките, оставете водата за уста да се охлади и след това я съхранявайте в херметичен контейнер, докато сте готови да я използвате.

Грижете се за своето здраве, като не пренебрегвате и красотата!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com