Може ли да се ядат домати при артрит - ето какво разкри лекар

9285
Може ли да се ядат домати при артрит - ето какво разкри лекар
Снимка: PhotoMIX-Company / Pixabay

Доматите са важен източник на хранителни вещества. Те съдържат витамини С и К, които подобряват метаболизма и забавят промените, свързани с възрастта. Богати и на естествения пигмент липопин (отговорен за яркочервения цвят), който предотвратява преждевременното стареене на организма. Въпреки това, има мнение, че доматите имат отрицателен ефект върху ставите. Руският ендокринолог д-р Рустем Садиков разкри дали това наистина е така. Според него това негативно въздействие на коментираната храна се дължи на съдържанието на лицопин и соланин в нея.

Защо доматите са вредни за ставите?

Лицопинът, съдържащ се в тях, има антиоксидантни свойства и помага в борбата с възпаленията в тялото. Въпреки това се смята, че това вещество влошава симптомите на ставни заболявания. Друг аргумент против консумацията на този зеленчук е наличието на соланин в него. Това е антинутриент, който присъства в някои зеленчуци като картофи и патладжан. Соланинът може да влоши възпалението на ставите и да причини състояния, свързани с артрит. Зеленчуците, съдържащи соланин, трябва да се обработват термично.

Домати - лекар разкри 6 неочаквани странични ефекта от тях

Хора с автоимунни заболявания също трябва да се въздържат от консумацията на зеленчука. При такива заболявания имунната система атакува собствените си тъкани и органи. Соланинът може да увеличи възпалението и да влоши съществуващите проблеми. Ако сте алергични към картофи или патладжани, по-добре е да избягвате коментирания зеленчук, защото той принадлежи към същото семейство. Също така в състава му влиза киселина, която може да причини киселини и да влоши симптомите на улцерозен колит. Хората с тези състояния е необходимо да ограничат консумацията на изброените зеленчуци.

„Някои лекарства (например тези, които намаляват стомашната киселинност) могат да „влязат в конфликт“ с киселината в домата и да причинят нежелани ефекти. В този случай е по-добре да се консултирате с лекар, преди да консумирате зеленчука“, съветва гастроентерологът.

Но въпреки това не е за пренебрегване съдържанието на ликопен в зеленчука. Той е ефективен антиоксидант. Смята се, че това вещество помага в борбата с рака на панкреаса, стомаха и дебелото черво, а също така предотвратява появата на сърдечно-съдови заболявания.

Според последните проучвания на британски учени, чаша прясно изцеден доматен сок на ден повишава устойчивостта на кожата към силно ултравиолетово лъчение с една трета. Това намалява ефекта от стареенето на кожата и риска от развитие на кожни заболявания.

Освен това доматът съдържа големи количества ябълчена и лимонена киселина. Тези киселини участват в метаболитните процеси в организма.

Още: Картофи и домати - лекар разкри за кого са най-опасни

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com