Най-доброто време за закуска, за да се предпазите от диабет и проблеми със стомаха

3686
Най-доброто време за закуска, за да се предпазите от диабет и проблеми със стомаха
Снимка: iStock

В забързаното ежедневие често пропускаме закуската и това може да се окаже пагубно не само за нашия тонус и енергия през деня, но и за ниват на кръвната ни захар и състоянието на стомашно-чревния тракт.

Най-доброто време за закуска

„Знаете ли, че за здравето е важно не само какво закусваме, но и кога? Оказва се, че времето на първото ви хранене играе голяма роля. По-специално отказът от ранното първо хранене за деня може да доведе до диабет и проблеми със стомаха“, споделя руският лекар д-р Сергей Длин.

Евтината закуска, която спира стареенето на мозъка

„Колкото по-рано човек започне сутрешното си хранене, толкова по-добре. Приемът на храна в идеалния случай трябва да бъде през първия час и половина след като човек се събуди“, казва лекарят.

Той обяснява, че пропускането на първото хранене за деня влияе негативно на храносмилателните механизми, свързани с отделянето на жлъчка и функционирането на жлъчния мехур.

„Много голямо количество жлъчка, която се натрупва дълго време, може да се окаже пагубно за храносмилателния тракт. Може дори да попадне в стомаха, което ще се отразява на киселинността. Постоянното нарушаване на този механизъм води до развитие на сериозни заболявания“, подчертава д-р Длин.

В допълнение, небалансираният прием на храна влошава метаболитните процеси и дестабилизира нивата на кръвната захар, а това провокира развитието на диабет. Също така пропускането на най-важното първо хранене за деня води до проблеми с концентрацията и паметта.

„Сутрин цялото тяло се чувства отпочинало, а храносмилателната система функционира максимално ефективно. Именно сутрин можете да си позволите някои диетични волности, ако сте на диета. Цялата храна, която приемате сутрин, ще бъде разградена и преобразувана в енергия. Изследвания на диетолози показват, че когато човек не яде сутрин, но приема едно и също количество калории през целия ден, наднорменото тегло настъпва 50% по-бързо! Закуската е полезна за хората, тъй като стимулира синтеза на стомашно-чревни хормони, които участват в интензивността на апетита. Това се дължи на наблюдението, че човек, който редовно яде обилно сутрин, изпитва усещане за ситост за по-дълго време и яде по-малко през деня“, казва експертът.

„След дълъг сън нивото на кръвната захар спада значително. Необходимо е да попълните запасите от въглехидрати възможно най-рано, в противен случай това може да повлияе негативно на интелектуалната дейност и да съсипе целия ви ден. Липсата на редовна закуска причинява проблеми при децата с обхвата на вниманието, краткосрочната памет и вземането на решения. Учени от Харвард смятат, че пропускането на сутрешното хранене може да причини сериозни здравословни проблеми - рискът от сърдечно-съдови заболявания се увеличава с 27%. Ако ядете твърде много преди лягане, рискът от сърдечни заболявания се увеличава с цели 55%. И в резултат на това пропускането на храненето сутрин и преяждането вечер в 82% от случаите води до сериозни здравословни проблеми“, казва диетологът.

Още: Това е най-опасната закуска за стомаха на възрастните хора

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com