Не бързайте да изхвърляте този плевел - той сваля кръвната захар и чисти съдовете

11363
Не бързайте да изхвърляте този плевел - той сваля кръвната захар и чисти съдовете
Снимка: iStock

Във всяка градина може да срещнете това растение, но не бързайте да го третирате като плевел - то сваля кръвната захар и чисти кръвоносните съдове от плака. Достатъчно е само да знаете как правилно да го използвате. Разбира се, плевелите пречат на растежа на любимите ви краставици или дори могат да развалят външния вид на вашата градина. Но някои от тях могат да донесат много ползи за здравето ви. Например копривата - тя съдържа много ценния витамин К. Това споделя руският гастроентеролог д-р Сергей Вялов. 

Коприва за чисти съдове и сваляне на кръвната захар

„Витамин К е основен елемент за здравето. Той участва в процеса на съсирване на кръвта, а също така помага за укрепване на костите. Освен това може да помогне в борбата срещу атеросклерозата и диабета“, казва докторът.

Още няколко предимства на този витамин: може да подобри зрението и да намали риска от рак. Въпреки това, не трябва да се прекалява с него, тъй като при приема на витамин К в големи количества могат да възникнат здравословни проблеми, като тромбоза и кървене.

Лекар: Тази билка сваля кръвната захар с 60%

Повечето хранителни добавки набавят от 50 до 100 микрограма витамин К на ден, което е препоръчителната доза за възрастни. Въпреки това, хората, приемащи антикоагуланти или тези, които имат проблеми с кървенето, трябва да обсъдят дозировката на този витамин К с лекаря си. Твърде големите количества от него много може да причинят кървене.

Най-добрите източници на витамин К са зелени зеленчуци като спанак, зеле и броколи, както и риба, млечни продукти и яйца.

Той се съдържа в следните количества в 100 гр от тези храни:

  • спанак - 483 мкг
  • брюкселско зеле - 177 мк
  • броколи - 141 mcg
  • магданоз - 164 мкг
  • кориандър - 310 mcg 

Но абсолютен шампион е копривата - 100 гр от нея може да съдържа до 500 микрограма витамин К.

„Освен това, копривата е богата на желязо, калций и магнезий, което я прави полезна за здравето на костите и мускулите. Супата от коприва може да помогне за подобряване на храносмилането, да засили имунната система и да намали възпалението. Копривата може да контролира нивото на холестерола в кръвта, което е изключително важно за профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания”, казва лекарят.

Още: Лекар разкри какво ще се случи с кръвната ви захар, ако всеки ден ядете домати

Тази билка се препоръчва при заболявания на бъбреците, пикочния мехур, черния дроб и жлъчния мехур. Хората в напреднала възраст, както и при тези, страдащи от тромбофлебит и разширени вени, е по-добре да не злоупотребяват с коприва. Прясната трева може да се използва за храна преди цъфтежа, а ако се бере по-късно, може да се използва единствено изсушена.

Копривата се използва в кулинарията от древни времена: добавя се към салати, зелева чорба, картофено пюре, сосове и пайове. Това растение принадлежи към лесно разваряемите билки и се препоръчва да го приготвяте заедно с киселец и всякакви градински зеленчуци.

При готвене на ястия от коприва трябва да се използват съдове, които не се окисляват (емайлирани, стъклени или дървени). Ситно накълцаната коприва не може да се съхранява дълго време на въздух, нито да се вари дълго време. Най-добрият начин да запазите всички витамини е да приготвите растението на пара.

Лекар: Това е най-полезният подсладител - не повишава кръвната захар и съдържа куп витамини

Салата от коприва - измити листа от коприва (около 400 г) се варят няколко минути, прецеждат се. След това нарежете, сложете в купа за салата, добавете нарязан зелен лук и магданоз. Счуканите орехови ядки (1/2 чаша) се добавят към четвърт чаша бульон от коприва, добавя се оцет и сол на вкус, разбърква се и се подправя с получената смес.

Супа от коприва - младата коприва (250 гр) се пуска за 2 минути във вряща вода, след това се прецежда през гевгир, нарязва се на ситно и се задушава в олио за 10 минути. Нарежете и запържете моркови и 1 глава лук. Добавете нарязани картофи към врящия бульон. След като бульонът отново заври, добавете морковите и лука. 5-10 минути преди готовност сложете киселец и добавете копривата. При сервиране сложете в чиниите филийки твърдо сварени яйца и заквасена сметана.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com