Нова система за хранене набира сила в последните месеци

10044
Нова система за хранене набира сила в последните месеци
Снимка: iStock/Guliver

Съзнателното хранене днес е особено популярно и това не е изненадващо, защото диетата ви учи да се наслаждавате на храната и да сте здрави.

Когато човек яде, той изпитва цяла гама от емоции, които предизвикват биохимични реакции в тялото ни: започваме да търсим нещо вкусно за ядене.  Според статистиката, човек прекарва около 2 часа на ден в несъзнателна консумация на храна. Докато говорим по телефона, работим на компютъра, ние едновременно ядем нещо и това се отразява на теглото ни.

Учени от университета в Харвард смятат, че постоянните закуски са основната причина за затлъстяването. Човек не е в състояние да различи истинския глад от апетита и желанието да яде любими лакомства. Решение на този проблем обаче е намерено: диетолозите са разработили система за внимателно хранене, която е помогнала на мнозина да се справят с преяждането и фалшивия глад.

Храната е равносилна на медитация

Целта на новата хранителна система е да научи хората да се съсредоточат върху момента. Диетологът Джон Кабат-Зин учи пациентите си да се справят с тревожността и стреса чрез медитация и внимателно хранене.

Какво се случва когато спрем да ядем хляб

Манията по нисковъглехидратната диета набира все повече сили. Хлябът е забранен. Пастата – надценявана. Диетолозите експериментир...

Трябва да се отбележи, че много лекари и самият Джон Кабат-Зин не считат съзнателното хранене за диета, тъй като тази система е напълно различна: тя ви учи да избирате храни, които ви помагат да осъзнаете чувството на глад и ситост, а също така ви позволяват да се насладите на ситост и да изпитате удоволствие от храната.

На практика изглежда така: помните, че в хладилника има наскоро закупени ябълки и, разбира се, веднага искате да закусите с любимите си плодове. Изваждате зряла ябълка, но не бързайте да я изядете.  Подръжте я в ръцете си и помислете колко гладка е кожата на този плод. Мислейки за текстурата на кожата - забелязвате петънца върху нея, мислите си какъв е истинският цвят на ябълката - яркочервен или розов. Хвърляйте, хващайте, усещайте нейната тежест. И едва след това я нарежете на филийки, оценете нюансите на аромата и яжте бавно. В основата си целият процес прилича на медитация.

6 ПРАВИЛА ЗА ВНИМАТЕЛНО ХРАНЕНЕ

Харвард формулира основните правила на системата за внимателно хранене:

·  Преди да отидете в магазина, направете списък с необходимите продукти, тогава ще избегнете импулсивните покупки.

Никога на гладно - кои продукти да избягваме

Кафе, цитрусови сокове и фрешове, газирани напитки и люти подправки не трябва да се консумират на празен стомах. Това каза диетологът и...

·  Не се докарвайте дотам, че искате да ядете всичко, което очите ви виждат. Седнете да ядете навреме, без да пропускате храненията, в противен случай не може да се избегне преяждането.

·  Яжте малки порции. Ще се изненадате, но това ще бъде достатъчно за насищане.

·  Приятен апетит. Научете се да правите пауза: разгледайте ястията на масата, яжте бавно, наслаждавайки се на вкуса на храната.

·  Използвайте целия си набор от сетива: бъдете внимателни към цвета, вкуса, текстурата на храната. Дори и за звуците - слушайте как ябълката ви хруска, когато се гризе, или как беконът се къдри в горещ тиган.

·  Опитайте се да не разговаряте с приятелите си и да обърнете повече внимание на самата храна. И помнете - чувствате се сити около 20 минути след като започнете да ядете. Така че не бързайте, в противен случай ядете повече, отколкото всъщност е необходимо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com