Нуждаем ли се от пролетен детокс?

554
Нуждаем ли се от пролетен детокс?
Снимка: пролетен детокс

Пролетта е сезон, който обичайно асоциираме с почистване – на дома, на шкафовете от зимните дрехи, на ненужни вещи. През последните години обаче все повече източници ни убеждават, че тялото ни също се нуждае от цялостно вътрешно пречистване. С всяка година расте броят на рекламните материали, уеб сайтове и статии, които ни призовават да се освободим от системното натрупване на токсини. Предполага, че то е резултат от вредните ни навици, вредните преработени храни или влиянието на опасните вещества в околната среда. Твърди се, че здравето ни е застрашено от тези токсини, освен ако не предприемем мерки за „детоксикация“.

В действително подобни твърдения не са нещо ново. В продължение на хиляди години хората се опитват да освободят телата си от натрупалите се токсини чрез различни ритуали и религиозни практики. Индианците например използвали различни форми на ритуално прочистване и пречистване. Пускането на кръв,  клизмите и гладуването се считат за законни медицински процедури до началото на 20-ти век. Постите, залегнали в почти всяка една етно-традиция и религия, също са форма на изчистване на тялото.

В наши дни интересът към детоксикацията е насочен към нововъзникващите патогени, оловото в играчките, живака в рибите, смога, замърсените реки и езера, замърсеното месо, фармацевтичните продукти и синтетичните химикали с неизвестни свойства. Но ясни ли са истинските ползи от детокс практиките?

Какво означава детокс?

Преди манията по детокс програмите, думата „детоксикация“ се използва медицинската процедура, при която тялото се освобождава от опасни, често животозастрашаващи нива на алкохол, наркотици или отрови. Пациентите, подложени на медицинска детоксикация, обикновено се лекуват в болници или клиники.

Популярните днес програмите за детоксикация са нещо съвсем различно от медицинска процедура. Обикновено се представят като начин за  елиминиране на предполагаемите токсини, които се твърди, че са причина за различни симптоми, включително главоболие, подуване на корема, болки в ставите, умора и депресия. Детокс програмите най-често включват гладуване, консумация само на сурова храна или джусинг, често придружени с прием на продукти като диуретици, лаксативи и различни добавки с недоказана ефективност.

Рискът на детокс диетите

Най-често в детокс диетите липсват протеини, мастни киселини и други основни хранителни вещества. Калорийният прием често е изключително нисък – до 600 калории на ден. Когато това бъде съчетано с прием на слабително средство, съществува не малък риск от дехидратация, изчерпване на електролитите и нарушения в нормалната функция на червата. Също така може да бъде нарушена и естествената чревна флора - микроорганизмите, които изпълняват полезни храносмилателни функции. Човек, който редовно се подлага на  пречистващи детокс режими, рискува да развие метаболитна ацидоза и нарушаване на киселинно-алкалния баланс на тялото.

От какво всъщност се нуждаем

На първо място да си припомним, че тялото ни си има собствена система за детоксикация, и че тя работи всеки ден. Тази система включва следните органи:

●       Кожата: Основната функция на най-големия орган в тялото е да осигури бариера срещу вредни вещества, от бактерии и вируси до тежки метали и химически токсини.

●       Дихателната система: Фините косми вътре в носа улавят мръсотията и други големи частици, които могат да бъдат вдишани. По-малките частици, които стигат до белите дробове, се изхвърлят от дихателните пътища в слуз.

●       Имунната система: Тази изящно организирана мрежа от клетки и молекули е предназначена да разпознава чужди вещества и да ги елиминира от тялото.

●       Червата: Пластирите на Пайер - лимфни възли в тънките черва - отсяват паразитите и други чужди тела, преди хранителните вещества да се абсорбират в кръвта от дебелото черво.

●       Черният дроб: Действайки като основен филтър на тялото, черният дроб не само метаболизира хранителни вещества като мед и цинк, но също така неутрализира вредни метали като олово, кадмий и живак, за да се подготвят за тяхното елиминиране от организма.

●       Бъбреците: Фактът, че тестовете за урина се използват за скрининг на наркотици и токсини, е доказателство за забележителната ефективност на бъбреците при филтриране на отпадъчните вещества и извеждането им от тялото.

Човешкото тяло може да се защити много добре срещу повечето атаки, идващи от околната среда. Единственото, което има нужда да правим, е да му помогнем да поддържа здрава естествената си система за самопочистване. Вижте тези 10 начина за подпомагане на естествения детокс на тялото.

Пролетни храни срещу пролетен детокс

Пролетта все пак си остава чудесно време за почистване. Но докато се фокусирате върху почистването на домовете си, не изтощавайте телата си с модерни детокс програми, а ги подкрепете с осигурените от природата сезонни храни. Те по естествен начин подкрепят изчистващите органи в тялото ни.

Яжте повече свежи сезонни плодове и зеленчуци. Наблегнете на зелените храни, които изобилстват през пролетта. Включете в менюто си повече сезонни рецепти. Ако се нуждаете от идеи и вдъхновение, включете се в някой кулинарен формат като например пролетния маратон „Мама готви“, където ще имате възможност да готвите заедно с други любители на вкусната храна и да ѝ се наслаждавате. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com