Опасни ли са разширените вени за Вас

7976
Опасни ли са разширените вени за Вас
Снимка: iStock

Разширените вени са съдова патология, когато на фона при слабост на съединителната тъкан се получава разтягане на венозната стена на вената. Диаметърът на вената се увеличава и стената й става по-тънка.

Големият диаметър на вената води до намаляване на скоростта на кръвния поток, венозна конгестия и допринася за болка в прасците. На този фон разширените вени могат да доведат до тромбофлебит - възпаление на засегнатите вени, което е опасно за развитието на тромбоемболични усложнения. Видимите външни конуси по дължината на съдовете ви позволяват да разпознаете разширените вени на краката. Варикозната болест на долните крайници е видимо забележимо заболяване, което лесно се отстранява.

Разширените вени на хранопровода са включени в симптомите на портална хипертония, а вторичните разширени възли в женския перинеум показват разширени вени на малкия таз и затруднено изтичане на кръв от главните вени.

Липсата на тези витамини води до разширени вени и съсиреци

Разширените вени на семенната връв (варикоцеле) се проявяват чрез клиниката на вторична тазова флебохипертония и могат да доведат до безплодие при мъжете. Етиологията и патогенезата на разширените вени са много разнообразни в зависимост от локализацията на процеса.

Само по себе си увеличаването на диаметъра на вените не е опасно, но усложненията на разширените вени носят голям риск за здравето, а понякога и за живота на пациента. Причината за появата на разширени вени на краката може да бъде тежко физическо натоварване, раждане, заседнал начин на живот на пациентите.

Можем ли да се справим с разширените вени?

Много хора задават този въпрос, надявайки се да излекуват разширените вени в началния етап с помощта на лекарства или традиционни медицински методи. Ако говорим за разширени вени на краката, тогава флеболозите могат недвусмислено да отговорят на този въпрос - дегенеративното разрушаване на венозната стена не може да изчезне, без да изключи засегнатата вена от кръвообращението или да я отстрани.

В зависимост от стадия на разширените вени могат да се прилагат различни методи за хирургично и консервативно лечение, които могат да спрат прогресията на разширените вени на различни етапи. Редът тук е следният: ако вената е необратимо засегната, тогава тя трябва да бъде отстранена или коагулирана, или залепена.

Домашни трикове срещу разширени вени

Защо дори първоначалните разширени вени са необратими без хирургическа интервенция? За ефективно лечение на разширени вени на краката е необходимо да се разпознае откъде идва патологичното изтичане на венозна кръв и да се отстрани с минимална травма. Разширените варикозни притоци обаче могат независимо и без хирургическа интервенция да възстановят своята функция, ако флебологът елиминира патологичните изхвърляния, които причиняват разширени вени и необратимо променени вени.

Съвременното лечение на разширени вени е напреднало значително след първите операции на разширени вени при мъже и жени през 19 век. В зависимост от степента на разширените вени се съставя класификация на заболяването и подходящи методи за лечение.

Опасни ли са разширените вени?

Стагнацията на кръвта и увреждането на стените на съда водят до сгъстяване на кръвта и образуване на кръвен съсирек. Тромбът затваря лумена на вената, което причинява тежки нарушения на кръвообращението: тромбофлебитът се характеризира с оток, треска, зачервяване на вените в областта на образуване на кръвни съсиреци и силна болка. В най-лошия случай тромбът се изтласква през венозната кръв и навлиза в артериите на белите дробове, което води до белодробна емболия.

Запушването на кръвоносните съдове може да провокира исхемия и инфаркт.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com